pomocy
Hans: Dany jest trojkat prostokątny. wykaz ze suma pół kół o średnicach będących przyprostokątnymi
trojkata jest rowna polu koła o średnicy równej przeciwprostokątnej.
6 mar 13:20
Godzio:
"jest równa polu koła o średnicy ... "
a nie polu pół koła ?
6 mar 13:30
Hans: dobrze napisalem, tak ma w zadaniu przykładowego arkusza maturalnego.
6 mar 13:32
Godzio:

zał. πr
12 + πr
22 = πR
2
(2r
1)
2 + (2r
2)
2 = (2R
2)
r
12 + r
22 = R
2
πr
12 + πr
22 = π(r
12 + r
22)
r
12 + r
22 = r
12 + r
22
zmyliło mnie trochę, napisałeś pół kół, a miało być pól kół
6 mar 13:36
6 mar 13:36