Zadanie z wyciągiem narciarskim
Nieznajomy_23: Zadanie z wyciągiem:
Wyciąg narciarski składa się z par krzesełek zamontowanych na linie od dołu do szczytu zjazdu.
Zwykle jedna para krzesełek przybywa na dół co 5 sekund. Jeśli wyciąg pracuje 10 godzin
dziennie przez 100 dni w ciągu roku, jaka jest jego planowana wydajność? W typowym dniu 10%
użytkowników potrzebuje pomocy w wejściu na wyciąg, co powoduje średnie opóźnienie 10 sekund.
Dalsze 25% osób korzystających z wyciągu jest samych, tak więc tylko jedno krzesełko z pary
jest
zajęte. Jaki jest stopień wykorzystania wyciągu?
Moje wątpliwości:
1) Skoro 1 para krzesełek przybywa na dół co 5 sekund, to do góry również 5 sekund?
Czyli łączny czas przejazdu 1 pary krzesełek (do i ze), to 10 sekund − czy źle myślę?
Jeżeli przyjmiemy 10 sekund, jako czas przejazdu do i ze, to wówczas wydajność planowana:
Wydajność = 6 przejazdów / 1 minutę = 360 przejazdów / 1h = 3 600 przejazdów / 10h =
360 000 przejazdów / 100 dni
I od tego momentu nie mam pomysłu, jak dalej liczyć.
Proszę o wskazówki.
2 kwi 20:33
wredulus_pospolitus:
Byłeś kiedyś na wyciągu narciarskim?
Informacja: "Zwykle jedna para krzesełek przybywa na dół co 5 sekund" nie oznacza czasu w jakim
dana para krzesełek zjeżdża ze szczytu na dół −−− bo byłoby to niemożliwe do wykonania.
Jest to informacja o tym, jak 'gęsto' ustawione są pary krzesełek pomiędzy sobą.
Czyli co 5 sekund kolejna para krzesełek jest na dole i wsiadają na nie ludzie.
Trzeba ponadto wykonać dodatkowe założenie: po 10godzinach pracy wsiadają ostatni pasażerowie i
jadą do góry (czyli de facto wyciąg pracuje dłużej jak 10godzin).
Mamy informację, że 25% użytkowników jest samych (normalnie na wyciągu to nie problem, po
prostu wsiadają na wyciąg z kimś innym, raczej nie ma 'nie pełnych' krzesełek).
I tu znowuż musimy dokonać nad interpretacji, chodzi oto, że co czwarta para krzesełek nie
będzie w pełni zajęta −−− dlaczego to jest nadinterpretacja −−− ponieważ, jeżeli mamy cztery
osoby: Janek, Franek, Maniek i Czesiek −−− Janek i Franek są ze sobą ... Maniek jest sam ... a
co z Czeskiem

Też by musiał być sam, co przeczy założeniu, że 25% osobników jest sama ...
tak naprawdę będzie to 25% + jedna osoba (czyli przy 100 osobach, będzie to 25 + 1 = 26 osób
−−− co daje nam 26 pojedynczych par krzesełek + 74/2 = 37 w pełni zajętych par krzesełek).
Mamy informację, że 10% użytkowników ma problemy z siadaniem, więc wyciąg będzie stawał (na 10
sekund), aby usiedli.
I tu znowu musimy się zastanowić jak to zinterpretować −−− czy mamy założyć, że to co dziesiąta
para krzesełek będzie, czy dopuszczamy możliwość, że obie osoby z danej pary mają problem aby
wsiąść.
Przy założeniu, że to co dziesiąta para krzesełek wywołuje opóźnienie, będziemy mieli:
10 par krzesełek zostanie 'załadowanych' w 5*10 + 10 = 60sekund = 1 min
czyli w ciągu jednego dnia = 10h pracy = 600min pracy będziemy mieli 6'000 par krzesełek
załadowanych
Z tych 6'000 par krzesełek 25% (czyli 1'500) jest zajęta przez jednego człeka ... co daje nam
4'500 * 2 + 1'500 = 10'500 ludzi skorzystało z wyciągu jednego dnia.
Związku z tym, w ciągu 100 dni z wyciągu skorzysta 1'050'000 ludzi.
Gdyby wszystkie krzesła były wykorzystane i nie było przestojów to mielibyśmy: 12 par krzesełek
na minutę ... czyli 24 osoby na minutę (a nie 17.5 osób).
| | 17.5 | |
Więc stopień wykorzystania to |
| = 72.91(6) % |
| | 24 | |
Zapewne oto chodziło temu kto układał to zadanie −−− jak dla mnie zadanie to posiada parę
błędów (niedomówień) o których wcześniej wspomniałem (czas pracy, niepełne krzesełka,
zatrzymywanie wyciągu).
3 kwi 01:32
Nieznajomy_23: "po 10godzinach pracy wsiadają ostatni pasażerowie i
jadą do góry (czyli de facto wyciąg pracuje dłużej jak 10godzin)." − dlaczego po 10 godzinach
wsiadają pasażerowie? Nie powinno zmieścić się w tym czasie?
3 kwi 09:56
Nieznajomy_23: i dlaczego od tak przyjąłeś sobie 100 osób?
3 kwi 10:20
Nieznajomy_23: "10 par krzesełek zostanie 'załadowanych' w 5*10 + 10 = 60sekund = 1 min"
dlaczego dodajemy jeszcze + 10?
3 kwi 10:34
wredulus_pospolitus:
1) odnośnie 10h pracy −−− załóżmy, że wyciąg kończy pracę równo po 10 godzinach ... to kiedy
wsiadają ostatni pasażerowie (pamiętaj, że oni muszą zdążyć dojechać na górę przed
zakończeniem pracy wyciągu −−− a nie wiemy ile trwa podróż na górę)?
2) co 10 para krzesełek powoduje zatrzymanie wyciągu na 10 sekund w celu pomocy osobie z
wsiadaniem na krzesełko
3) 100 osób −−− to po prostu podałem na większej próbce co by oznaczało że 25% ludzi w danej
grupie "jest samych". Oczywiście, przy 1'000 osób ten problem jest już pomijany (bo 25% z
1'000 to 250), więc może faktycznie jakimś cudem chodzi faktycznie oto, że 75% ludzi zajmuje
oba krzesełka, a 25% pojedyncze.
Tak naprawdę − to polecałbym zadać pytania do prowadzącego odnośnie tych kwestii, bo mają one
wpływ na przebieg.
Zauważ, że jeżeli przyjąłem że − co 10 krzesełko powoduje opóźnienie (a nie co 10 osoba −−− i
czy dopuszczamy wtedy możliwość, że dwie osoby z jednej pary mają problem z wsiadaniem, czy
nie)), jak również co czwarte para krzesełek jest zajęta przez jedną osobę (a nie że co
czwarta osoba jest sama), to wychodzą równe liczby ... w przypadku rozpatrywania tych
procentów (de facto) dla ludzi ... już tak nie będzie.
3 kwi 12:09
Nieznajomy_23: prowadząca powiedziała, że w zadaniu mamy rozpatrzyć wszystkie możliwości
3 kwi 12:23
wredulus_pospolitus:
no to życzę powodzenia
3 kwi 12:26
Nieznajomy_23: nie rozumiem tego zadania, przyjmujemy sobie dowolną ilość osób? Przecież to nie ma sensu.
3 kwi 12:30
wredulus_pospolitus:
Jakie 'przyjmujemy sobie dowolną ilość osób'

Przecież cały pic polega na tym, aby policzyć
ile osób skorzysta z tego wyciągu
3 kwi 12:38
Nieznajomy_23: Dobrze, od nowa − bo nie łapię tego zadania.
Czyli możliwości są następujące:
Ograniczenie 1: z pomocą (10%):
1. co 10 krzesełko powoduje opóźnienia 10s.
2. co 10 człowiek powoduje opóźnienie 10s − uwzględniamy dla pary, bądź dla 1 osoby z pary
Ograniczenie 2: z wolnymi krzesełkami (25%):
1. co 4 para krzesełek jest zajęta przez 1 osobę
2. co 4 osoba jest sama
Hm, coś jeszcze może być?
3 kwi 12:46
wredulus_pospolitus:
Czas pracy:
1. po 10h zajmowana jest ostatnia para krzesełek, która jedzie na górę
2. po 10h zatrzymywany jest wyciąg, więc ostatnia para krzesełek musi być zajęta najpóźniej 10h
− x, gdzie x to czas dotarcia na górę wyciągu (x nie jest podane w zadaniu)
3 kwi 12:51
Nieznajomy_23: ok, teraz najgorsze − jak to obliczyć
3 kwi 12:55
wredulus_pospolitus:
sytuację: 1) 1 , 2) 1, 3) 1 masz już policzoną
3 kwi 12:56
Nieznajomy_23: Z tych 6'000 par krzesełek 25% (czyli 1'500) jest zajęta przez jednego człeka ... co daje nam
4'500 * 2 + 1'500 = 10'500 ludzi skorzystało z wyciągu jednego dnia.
Nie rozumiem skąd zapis: 4'500 * 2 + 1'500
3 kwi 13:18
wredulus_pospolitus:
6'000 par krzesełek dotarło na górę danego dnia.
Z nich 25% była zajęta przez jedną osobę (1'500 osób), a 75% przed dwie (4'500 * 2 osób)
3 kwi 13:26
Nieznajomy_23: okej, łapię
na 1 minutę przypadają 24 pary (wydajność planowana − bez ograniczeń), a skąd się bierze
17.5 osoby dla wydajności z ograniczeniami?
3 kwi 13:43
Nieznajomy_23: dobrze już wiem,
10.500 ludzi / 10h = 10.500 : 10h : 60 min = 17,5 osób / min
3 kwi 13:53
Nieznajomy_23: Dobra, 1 wariant:
Wydajność planowana − bez ograniczeń:
W = 60s : 5s = 12 par krzesełek / 1min = 7.200 par krzesełek / 10h =
= 720.000 par krzesełek / 100 dni
12 par krzesełek / 1min = 24 osoby / 1 min
1) − 1), czyli wariant z krzesełkami samymi
Ograniczenia:
Czas:
10 par krzesełek * 5s + 10 = 60s = 1 min
Ile:
10 par krzesełek * 60 min * 10h = 6.000 par krzesełek / 10h − wjedzie na górę
6.000 par krzesełek * 25% = 1.500 par krzesełek / 10h − ma być zajętych przez 1 osobę
4.500 par krzesełek / 10h − ma być zajętych przez parę (2 osoby)
Wydajność rzeczywista − z ograniczeniami:
4.500 par krzesełek * 2 + 1.500 osób = 10.500 ludzi / 10h = 1.050 000 ludzi / 100 dni
10.500 ludzi / 10h = 10.500 : 10h : 60min = 17,5 osoby / min
stopień wykorzystania = 17,5 / 24 = 72,92 %
3 kwi 14:22
Nieznajomy_23: czyli w wariancie z ludźmi, to co 20 osoba będzie powodować opóźnienie 10 sekundowe?
20 osób * 5s + 20
3 kwi 14:31
wredulus_pospolitus:
co
3 kwi 14:33
wredulus_pospolitus:
20 osób * 5s + 20 <−−− Co to? Skąd to? Po co to?
3 kwi 14:35
Nieznajomy_23: nie wiem
3 kwi 14:40
Nieznajomy_23: nie kumam tego zadania do końca
3 kwi 14:41
Nieznajomy_23: co 10 człowiek powoduje opóźnienie 10s:
5 par osób * 5s + 5
hm, to może tak?
3 kwi 14:48
wredulus_pospolitus:
Przyjmijmy, że to 10% ludzi ma problem z wsiadaniem ... i dodatkowo, że nie będą oni na tej
samej parze krzesełek.
Przyjmijmy, że to czwarta para krzesełek jest zajęta przez jedną osobę.
Związku z tym w grupie 70 osób (za chwilę zobaczysz, dlaczego akurat 70, a nie np. 20)
dokładnie 7 będzie miała problem z wsiadaniem, co się przełoży na 7 opóźnień. Okey ... a ile
par krzesełek zajmuje 70 osób, Będzie to dokładnie 40 krzesełek (bo 7 osób zajmuje 4 pary
krzesełek ... 3 pary w pełni + 1 samotnik).
Czyli na każde 40 krzesełek mamy 7 z opóźnieniem ... czyli 'załadowanie' 40 par krzesełek
zajmie nam 40*5 sekund + 7*10sekund = 270sekund = 4.5 min
| | 1 | |
Czyli w ciągu 10h będziemy mieli 133 |
| taki zestawów po 40 par krzesełek co przekłada się |
| | 3 | |
| | 1 | |
na 5'333 |
| par krzesełek. |
| | 3 | |
3 kwi 14:49
wredulus_pospolitus:
@14:48 by było ok tylko:
1) opóźnienie wytworzone przez problemy z wsiadaniem to 10 sekund, a nie 5

2) nie każda para krzesełek jest w pełni zajęta −−− więc 10 osób nie zajmie tylko 5 par
krzesełek, a większą liczbę par do tego potrzebujesz
3 kwi 14:51
kerajs:
''Nieznajomy 23: (...) W typowym dniu 10% użytkowników...''
A co z dniami nietypowymi i jak często się zdarzają?
3 kwi 14:57
Nieznajomy_23: @kerajs myślę, że aż tak dogłębnie nie trzeba rozpatrywać zadania.
Policzyć tylko dla "typowego dnia".
3 kwi 15:04
Nieznajomy_23: @wreduluspospolitus 14:51
czyli zamiast 5 par krzesełek potrzebuje 10 par, aby każda z 10 osób usiadła osobno?
czyli wyjdzie tak samo jak w wariancie 1) − 1)
10 par krzesełek * 5s + 10
3 kwi 15:09
kerajs:
Treść zadania to;
''(...) wyciąg pracuje 10 godzin dziennie przez 100 dni w ciągu roku, jaka jest jego planowana
wydajność?''
Trudno założyć że wszystkie dni będą typowe.
3 kwi 15:10
Nieznajomy_23: tych "nietypowych" nigdzie ci nie wyczaruję Ci teraz − nie ma ich podanych w treści zadania.
Sądzę, że uproszczamy i liczymy tylko dla "typowych".
Co z innymi możliwościami w zadaniu?
3 kwi 15:17
I'm back:
Nieznajomy. Zaczynasz się coraz bardziej gubić.
Pytanie − czy byłeś kiedykolwiek na wyciągu narciarskim?
3 kwi 15:28
Nieznajomy_23: @I'm black nie byłem, nie czuję takich zadań
3 kwi 15:39
Nieznajomy_23: jest tu ktoś jeszcze
4 kwi 19:57
Nieznajomy_23: 2) wariant 2 − co 10 osoba potrzebuje pomocy w wejściu:
to tak by to wyglądało?
5 par krzesełek (10 osób) * 5s + 10s = 35s
4 kwi 20:05
Min. Edukacji: Dzisiaj wyciąg nieczynny za bardzo wieje, wszyscy zjechali na dół na szklaneczke gorącego
grogu.
4 kwi 22:40