Całki podwójne i potrójne
Lolcia: 1. Obliczyć całki podwójne
∬D √𝑥2 + 𝑦2𝑑𝐷
gdzie obszar 𝐷 jest ograniczony krzywymi 𝑥2 + 𝑦2=x; 𝑥2 + 𝑦2=1; 𝑥 ≥ 0
2.Obliczyć pole obszaru 𝐷 ograniczonego krzywymi
𝑥2 + 𝑦2=x; 𝑦 = 𝑥 (𝑦 ≤ 𝑥)
3.Obliczyć całki potrójne
a) ∭G 𝑥𝑑𝐺 gdzie obszar G jest ograniczony powierzchniami
𝑮: 𝑥 = 0; 𝑦 = 0; 𝑧 = 0 ; 𝑥 + 𝑦 + 𝑧 = 1
b) ∭G √𝑥2 + 𝑦2𝑑𝐺 gdzie obszar G jest określony nierównościami
𝐺: 𝑥2 + 𝑦2≤ 1 ∧ 0 ≤ 𝑧 ≤ 1 + 𝑦.
4.Obliczyć objętość obszaru G ograniczonego powierzchniami:
a) 𝐺: 𝑦 = 𝑥2; 𝑧 = 0; 𝑦 + 𝑧 = 2
b) 𝐺: 𝑥2 + 𝑦2 = 6 − 𝑧; 𝑥2 + 𝑦2 = 2𝑧
Mój jedyny problem leży w wyznaczaniu przedziałów całkowania,
znam wzory i zasady współrzędnych biegunowych, niestety cały czas robię coś źle
2 kwi 13:42
chichi:
To nie umiesz tylko rysować okręgów i prostych w układzie współrzędnych
2 kwi 23:24
kerajs:
3a)
0≤x≤1
0≤y≤1−x
0≤z≤1−x−y
3b)
−1≤x≤1
−
√1−x2≤y≤
√1−x2
0≤z≤1+y
4a)
−
√2≤x≤
√2
x
2≤y≤2
0<z<2−y
4b)
−2≤x≤2
−
√4−x2≤y≤
√4−x2
3 kwi 14:51
Mariusz:
Kerajs
Co z zadaniami 1. oraz 2.
W swoim wpisie ich nie uwzględniasz
W zadaniu 1. są to okręgi styczne wewnętrznie
Jakiś komentarz dlaczego akurat takie przedziały całkowania
Co z możliwą zamianą zmiennych
Nie ułatwiłaby liczenia ?
W swoim wpisie jej nie uwzględniasz
3 kwi 17:07
kerajs:
''Co z zadaniami 1. oraz 2. W swoim wpisie ich nie uwzględniasz ''
Bo dotyczą zbiorów na płaszczyźnie, i do nich odnosi się post chichi.
Ja zająłem się obszarami w przestrzeni.
''Jakiś komentarz dlaczego akurat takie przedziały całkowania
Co z możliwą zamianą zmiennych
Nie ułatwiłaby liczenia ?
W swoim wpisie jej nie uwzględniasz''
Tu większość zadawaczy nie jest zainteresowana odpowiedziami, więc zwykle odpowiadam zdawkowo,
choć esencjonalnie (a przynajmniej tak sobie wmawiam).
Jeśli autor/ka tematu o coś zapyta, to odpowiem. A jak nie, to po co się wysilać? Tak było i z
tym tematem.
6 kwi 22:02
Mariusz:
Tyle że chichi nic sensownego nie napisał
Ty chociaż podałeś przedziały dla zmiennych
7 kwi 09:35
Mariusz:
Tu większość zadawaczy nie jest zainteresowana odpowiedziami, więc zwykle odpowiadam zdawkowo
To nie marudź że cię tutaj cenzurują bo widać mają powód
7 kwi 09:39
chichi:
A Ty co gorsze dni masz? Latasz po forum i każdego atakujesz. Napisałeś tu 3 komentarze, które
nic sensownego nie wnoszą. Mariusz jak nie potrafisz policzyć tych całek, to daj znać −
wrzucimy Ci rozwiązanie
7 kwi 11:22
kerajs:
@ Mariusz
Lapidarność moich odpowiedzi nie oznacza ich niemerytoryczności, skoro zawierają wskazówkę,
kluczowe przekształcenie lub odpowiedź. Jak pisałem powyżej, zainteresowani zawsze mogą
poprosić o wyjaśnienia lub o pełne rozwiązania. Zwykle nie są zainteresowani, czym tylko
potwierdzają, że pisanie pełnych rozwiązań jest bezsensowne.
''To nie marudź że cię tutaj cenzurują bo widać mają powód''
Najwyraźniej nie rozumiesz, lub nie chcesz rozumieć tego co pisałem o nieuzasadnionym kasowaniu
postów. Nazywanie tego marudzeniem pokazuje, że kasujący nie tylko usunęli niewygodne dla nich
treści, ale i wyczyścili Ci pamięć o nich.
16 kwi 09:19