Rozpatrujemy wszystkie ostrosłupy prawidłowe czworokątne, w których suma promien
xyz: Rozpatrujemy wszystkie ostrosłupy prawidłowe czworokątne, w których suma promienia
okręgu opisanego na podstawie i długości krawędzi bocznej jest równa d. Wyznacz długość
krawędzi podstawy tego z rozpatrywanych ostrosłupów, który ma największą objętość. Oblicz
tę objętość.
czy mógłby ktoś samą dziedzinę wyznaczyć i wytłumaczyć, dlaczego od (0,1/2d)
1 kwi 19:27
janek191:

r + b = d
Aby istniał ostrosłup musi być r < b, czyli r < 0,5 d
2 kwi 12:01
janek191:
P
p = 0,5 *(2 r)
2 = 2 r
2
b = d − r
więc
h
2 + r
2 = b
2 = ( d − r)
2 = d
2 − 2 d r + r
2
h
2 = d
2 −2 d r
h =
√d2 − 2 d r ⇒ d
2 −2 d r > 0 ⇒ d > 2 r ⇒ r < 0,5 d
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *2 r2*√d2 − 2 d r |
| | 3 | | 3 | |
2 kwi 12:09