funkcja kwadratowa
ZosiaB: Dana jest funkcja kwadratowa fx= ax2+bx+c gdzie a różne od 0 , x€R .
Wykaż że jeśli współczynniki spełniają warunek a+b+c=0,
to funkcja kwadratowa f posiada co najmniej Jedno miejsce zerowe
zaczęłam tak a>0
to a+b=0
b=−c
jedno miejsce zerowe
Nie wiem co dalej
Prosze o pomoc
1 kwi 12:42
ZosiaB: lub tak
Δ=b2−4ac=b2−4a(−b)=b2+4ab
1 kwi 13:10
Eta:
dla Δ≥0 funkcja ma co najmniej jedno miejsce zerowe , a≠0
Δ=b2−4ac ≥ 0 i a+b+c=0 ⇒ c=−(a+b)
to b2+4a2+4ab = (2a+b)2 ≥0 −− zawsze zachodzi
zaś równość zachodzi dla b= −2a i c=a
1 kwi 13:14
ZosiaB: bardzo dziękuję
1 kwi 13:36