Trygonometria - wzory podwojonego kąta
Alaias: Jeszcze raz proszę o pomoc w zadaniu
Oblicz cos36ocos108o.
Znalazłam nawet wzór na cos3α, ale nic mądrego nie wyszło − kręcę się w kółko
1 kwi 12:06
1 kwi 12:16
Alaias: No, dobrze jest wynik, ale mam podać jak do niego doszłam − a nie doszłam:(
1 kwi 12:37
Eta:
cos108
o= −sin18
o
i mamy
| | 2cos18o | |
−sin18o*cos36o / * |
| |
| | 2cos18o | |
| | −sin36o*cos36o | | 2 | |
= |
| /* |
| |
| | 2cos18o | | 2 | |
| | −sin72o | | −cos18o | | 1 | |
= |
| = |
| = − |
| |
| | 4cos18o | | 4cos19o | | 4 | |
1 kwi 12:42
Eta:
W ostatnim mianowniku oczywiście ma być
4 cos18o
1 kwi 12:44
Alaias: Ooo! mnożę przez 1! A to dobry chwyt ! Dzięki
1 kwi 12:49
Eta:
1 kwi 12:55
Mariusz:
cos108° = −cos72°
cos72° = cos
236°−sin
236°
cos72° = cos
236° − (1 − cos
236°)
cos72° = 2cos
236° − 1
Jeżeli nie masz do dyspozycji tablic to wartość cos36°
dostaniesz z równania
cos(5x)=−1
cos(x+y)=cos(x)cos(y)−sin(x)sin(y)
cos(2x)=cos(x+x)=cos(x)cos(x)−sin(x)sin(x)
cos(2x)=cos
2(x)−sin
2(x)
cos(2x)=cos
2(x)−(1−cos
2(x))
cos(2x)=2cos
2(x) − 1
sin(x+y)=sin(x)cos(y)+sin(y)cos(x)
sin(2x)=sin(x+x)=sin(x)cos(x)+sin(x)cos(x)
sin(2x)=2sin(x)cos(x)
cos(4x)=cos(2*2x)=2cos
2(2x)−1
cos(4x)=2(2cos
2(x) − 1)
2−1
cos(4x)=2(4cos
4(x)−4cos
2(x)+1)−1
cos(4x)=8cos
4(x)−8cos
2(x)+1
sin(4x)=sin(2*2x)=2sin(2x)cos(2x)
sin(4x)=2(2sin(x)cos(x))(2cos
2(x)−1)
sin(4x)=8sin(x)cos
3(x)−4sin(x)cos(x)
cos(5x)=cos(x+4x)=cos(x)(8cos
4(x)−8cos
2(x)+1)−sin(x)(8sin(x)cos
3(x)−4sin(x)cos(x))
cos(5x)=8cos
5(x)−8cos
3(x)+cos(x) − (8sin
2(x)cos
3(x)−4sin
2(x)cos(x))
cos(5x)=8cos
5(x)−8cos
3(x)+cos(x) −sin
2(x)(8cos
3(x)−4cos(x))
cos(5x)=8cos
5(x)−8cos
3(x)+cos(x) −(1−cos
2(x))(8cos
3(x)−4cos(x))
cos(5x)=8cos
5(x)−8cos
3(x)+cos(x)−(8cos
3(x)−4cos(x)−8cos
5(x)+4cos
3(x))
cos(5x)=8cos
5(x)−8cos
3(x)+cos(x)−(−8cos
5(x)+12cos
3(x)−4cos(x))
cos(5x)=16cos
5(x)−20cos
3(x)+5cos(x)
Mamy zatem równanie
16cos
5(x)−20cos
3(x)+5cos(x)=−1
16cos
5(x)−20cos
3(x)+5cos(x)+1=0
Co po podstawieniu t=cos(x)
daje równanie wielomianowe
16t
5−20t
3+5t+1=0
Można sprawdzić czy to równanie nie ma pierwiastków wielokrotnych
licząc NWD(W(t),W'(t))
NWD(16t
5−20t
3+5t+1,80t
4−60t
2+5)
1/5t
16t
5−20t
3+5t+1:80t
4−60t
2+5
−(16t
5−12t
3+t)
−8t
3+4t+1
10t
80t
4 − 60t
2 + 5:8t
3−4t−1
−(80t
4 − 40t
2 −10t)
−20t
2+10t+5
2t + 1
8t
3−4t−1 : 4t
2−2t−1
−(8t
3−4t
2−2t)
4t
2−2t−1
−(4t
2−2t−1)
0
NWD(16t
5−20t
3+5t+1,80t
4−60t
2+5)=4t
2−2t−1
4t
3+2t
2−3t−1
16t
5−20t
3+5t+1:4t
2−2t−1
−(16t
5−8t
4−4t
3)
8t
4−16t
3+5t+1
−(8t
4−4t
3−2t
2)
−12t
3+2t
2+5t+1
−(−12t
3+6t
2+3t)
−4t
2+2t+1
−(−4t
2+2t+1)
0
16t
5−20t
3+5t+1=(4t
3+2t
2−3t−1)(4t
2−2t−1)
4t
3+2t
2−3t−1=4t
3+4t
2−2t
2−3t−1
4t
3+2t
2−3t−1=4t
2(t+1)−2t
2−2t−t−1
4t
3+2t
2−3t−1=4t
2(t+1)−2t(t+1)−1(t+1)
4t
3+2t
2−3t−1=(t+1)(4t
2−2t−1)
Zatem wielomian 4t
3+2t
2−3t−1 rozkłada się na (t+1)(4t
2−2t−1)
2
t=−1 , odpada bo cos36° jest dodatni
4t
2−2t−1=0
t
1 < 0 , więc odpada
i to jest wartość cos36°
1 kwi 14:37
Alaias: Niezła jazda
1 kwi 14:47
Mariusz:

Gdybyś chciała jeszcze pokazać skąd się wziął wzorek na cosinus oraz sinus sumy
to proponowałbym pobawić się geometrią
Narysuj trójkąt prostokątny którego jednym z kątów jest kąt α
Na ramieniu kąta α zbuduj kolejny trójkąt prostokątny którego jednym z kątów jest kąt β
Jeżeli wierzchołek tego drugiego trójkąta zrzutujesz na ramię kąta α
(ale nie na te które jest wspólne z kątem β) to dostaniesz trzy trójkąty
i z nich trzeba będzie coś wywnioskować
W tym trapezie masz cztery trójkąty prostokątne (choć rysunek tego nie oddaje)
i powinnaś z tego wywnioskować wzorek na cosinusa i sinusa sumy
1 kwi 16:04
Mariusz:
Wartości dla funkcji trygonometrycznych kąta α proponuję wziąć z tego
trójkąta u góry
Tak na dobrą sprawę ten sposób ma pewne ograniczenia więc
chyba lepiej będzie poszukać jakiegoś ogólnego sposobu bo tutaj
kąt o mierze α+β musi być kątem ostrym
1 kwi 17:03
Eta:

Z tw. o dwusiecznej (AD)
| | x | | 1−x | |
|
| = |
| ⇒ x2+x−1 =0 i x ∊(0,1) |
| | 1 | | x | |
W ΔABE :
| | 1−x | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | √5−1 | |
sin18o = |
| = |
| ( |
| −1)= |
| ( |
| −1)= ...= |
| |
| | 2x | | 2 | | x | | 2 | | √5−1 | | 4 | |
===================
| | (√5−1)2 | | √5+1 | |
cos36o=1−2sin218o = 1− |
| =.... = |
| |
| | 8 | | 4 | |
===============
1 kwi 19:19
ite:
Rozwiązanie z 14:37 jest najbardziej zgodne ze standardami nowej matury, gdzie wysoko będzie
punktowana długość wypowiedzi (w celu ujednolicenia wymagań z wszystkich trzech przedmiotów
obowiązkowych).
1 kwi 21:58
Kacper:
Mariusz podziwiam

Ja nawet bym tak długiej wiadomości nie dał rady wpisać
9 kwi 19:34