Równanie
Vik: Napisz równanie prostej l równoległej do prostej :
a) k:2x−4y+3=0 i przechodzącej przez punkt P= (4,2)
b) k:y=3x+5 i przechodzącej przez punkt P=(−1,3)
31 mar 18:00
Mila:
a) k: 2x−4y+3=0 i przechodzącej przez punkt P= (4,2)
m ||k i P∊m
m: 2x−4y+D=0
2*4−4*2+D=0⇔D=0
m: 2x−4y=0
b) k:y=3x+5 i przechodzącej przez punkt P=(−1,3)
m ||k i P∊m
y=3x+b
3=3*(−1)+b⇔b=6
m: y=3x+6
31 mar 19:01
Vik: Dziękuję bardzo 😘
31 mar 19:33
Mariusz:
Co do prostej danej równaniem w postaci kierunkowej to można też od razu
y−3=3(x+1)
y−3=3x+3
y=3x+6
2 kwi 14:09