Współczynnik kierunkowy
Vik: Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkt A=(−2,3) , B=(5,−7)
31 mar 17:57
kotek:
| | yA−yB | |
aAB= |
| =........ |
| | xA−xB | |
31 mar 20:05
Mila:

1) A=(−2,3) , B=(5,−7)
y=ax+b
3=−2a+b
−7=5a+b
===== (−)
10=−7a
31 mar 20:15
kotek:
bez układów

wyżej jak podałam
31 mar 20:18
Mariusz:
Kotek no za moich czasów to właśnie tak się liczyło ten współczynnik
Współczynnik ten jest tangensem kąta nachylenie prostej do osi OX
więc gdy zajdzie x
A=x
B ∧ y
A≠y
B prosta będzie prostopadła do osi OX
i nie będzie miała postaci kierunkowej
Równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez punkty A , B
| | yB − yA | |
y − yB = |
| (x − xB) |
| | xB − xA | |
Równanie kierunkowe prostej prostopadłej do prostej AB oraz przechodzącej przez punkt C
| | xB − xA | |
y − yC = − |
| (x − xC) |
| | yB − yA | |
1 kwi 03:22