Permutacja do potęgi | Potęgowanie permutacji
Oskar: Cześć, na różnych forach widziałem pozakładane tematy odnośnie potęgowania permutacji ale dalej
totalnie nie czaje o co chodzi. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś wytłumaczyłby mi ten jeden prosty
przykład.
(1,3,5,6,4)3 = (1,6,3,4,5)
Jest to zapisane w postaci cyklowej. Mam również wynik, co też zapisałem wyżej ale próbowałem
zrobić to na wiele sposób i za każdym razem mój wynik się nie zgadza.
31 mar 17:44
ite:
składamy etapami i to wygląda tak:
najpierw (1 3 5 6 4)(1 3 5 6 4) = (1 5 4 3 6)
i dalej (1 5 4 3 6)(1 3 5 6 4) = (1 6 3 4 5)
31 mar 22:21
Mila:
Możesz zapisać permutację na podstawie cyklu:
1) (1,3,5,6,4)
1→3→5→6→4→1
A : (1 2 3 4 5 6
3 2 5 1 6 4 )
I składasz
1)
(1 2 3 4 5 6 o ( 1 2 3 4 5 6
3 2 5 1 6 4 ) 3 2 5 1 6 4)
=( 1 2 3 4 5 6
5 2 6 3 4 1 )
i jeszcze raz
2)
( 1 2 3 4 5 6 o ( 1 2 3 4 5 6
5 2 6 3 4 1 ) 3 2 5 1 6 4)=
=(1 2 3 4 5 6
6 2 4 5 1 3 )
3)
Zapisujemy w postaci cyklu:
(1,6,3,4,5)
Szybciej sposobem ITE.
1 kwi 19:08