Oblicz granicę
Maxx: Oblicz granicę
x→1
należy skorzystać z: lim
√f(x) =
√lim f(x)0
x→x
0 x→x
0
30 mar 13:10
I'm back:
Szczerze mówiąc to nie widzę powodu a nawet możliwości aby skorzystać z tejże własności
30 mar 13:18
janek191:
a
3 −b
3 = ( a − b)*(a
2 + a*b + b
2} do licznika
i
| | a2 − b2 | |
a − b = |
| do mianownika |
| | a + b | |
30 mar 13:20
janek191:
| | ( x −1)*(x2 + x + 1) | |
f(x) = |
| = ... = |
| | | |
| | (x2 + x + 1)*(√x2 + 3 + 2) | |
= |
| |
| | x + 1 | |
30 mar 13:23
janek191:
lim f(x) = 6
x→1
30 mar 13:25
Maxx: Dziękuję!
30 mar 13:44