Ciągłość
dany: Zadanie 4.
Zbadaj ciągłość funkcji
{1xsin|x|: x≠0
f(x) = {
{0: x=0
29 mar 20:11
dany: | | sin|x| | |
limx−−>0− f(x) = limx−−>0− |
| = limx−−>0− − sinxx = −1 |
| | x | |
| | sin|x| | |
limx−−>0+ f(x) = limx−−>0+ |
| = limx−−>0+ sinxx = 1 |
| | x | |
f(0) = 0
Odp. Zatem funkcja nie jest ciągła w punkcie x
0 = 0
Czy taki wygląda poprawny zapis?
29 mar 20:20
Maciess:
29 mar 20:38
dany: Dziękuję.
Zadanie 5.
Zbadaj ciągłość i różniczkowalność funkcji
{ x
2 : x∊(−
∞,1]
f(x) = {
{ 2 − x : x∊(1,
∞)
lim
x−−>1− f(x) = lim
x−−>1− x
2 = 1
lim
x−−>1+ f(x) = lim
x−−>1+ 2−x = 1
f(x
0) = f(1) = 1
2 = 1
lim
x−−>1− f(x) = lim
x−−>1+ f(x) = f(x
0)
Zatem funkcja jest ciągła.
| | f(x) − f(1) | | x2 − 1 | |
f'(x) = limx−−>1− |
| = limx−−>1− |
| = limx−−>1− |
| | x−1 | | x−1 | |
= lim
x−−>1− x + 1 = 2
| | f(x) − f(1) | | 2 − x − 1 | |
f'+(x) = limx−−>1+ |
| = limx−−>1+ |
| = limx−−>1+ |
| | x−1 | | x−1 | |
| | (x−1) | |
limx−−>1+ − |
| = −1 |
| | (x−1) | |
f'
(1) ≠ f'+(1) − zatem f(x) nie jest różniczkowalna w x
0 = 1
Czy tak jest dobrze?
29 mar 23:41
chichi:
Poza tym dolnym ostatnim zapisem, którego nie rozumiem − jest ok
30 mar 02:11
dany: Dziękuję za sprawdzenie.
Zwykle na zajęciach w taki sposób: f'−(1) ≠ f'+(1) zapisywaliśmy końcowy wniosek.
30 mar 11:11
dany: Zadanie 1.1
| | (1+x)n −1 −nx | |
d) limx−−>0 |
| <−−− a jak z tym? |
| | x2 | |
30 mar 12:27
dany: Zadanie 13.
Wyznaczyć ekstrema funkcji:
2) f(x) = sin2x + cosx
x = kπ v x = 43π + 2kπ v x = 23π + 2kπ, k ∊ Z
dalej nie wiem jak rozwiązać
30 mar 12:59
janek191:

Oblicz pochodną tej funkcji , a następnie minima i maksima.
30 mar 13:10
dany: Właśnie nie wiem co zrobić, po obliczeniu pochodnej i wyznaczeniu x:
f'(x) = −2sinxcos − sinx
−2sinxcos − sinx = 0
−sinx(2cosx + 1) = 0
sinx = 0 v cosx = −12
x = kπ v x = 43π + 2kπ v x = 23π + 2kπ
30 mar 13:25
dany: Ktoś wie jak poradzić sobie z tą granicą z d) ?
31 mar 11:08
chichi:
No widać po postaci licznika, że chodzi tam o binomial expansion of (1 + x)
n...
Jak ktoś nie widzi to dwa razy reguła de L'Hospitala i masz błyskawicznie granicę
31 mar 12:43