Czy ktoś da radę mi pomóc?
Michu:

| | 7−3x | | 7−3x | |
1. Wyznacz dziedzinę funkcji a) f(x)= |
| b) f(x)= |
| |
| | 5x−2 | | √3−2x | |
2. Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która spełnia podane warunki: f(−4)=3 i f(7)=−2
3. Wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji
| | 3 | |
f(x)=− |
| x−13 i przechodzi przez punkt P=(−9,7) |
| | 4 | |
4. wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres jest równoległy do wykresu funkcji
5y−10x−2=0 i przechodzi przez punkt (−4;7)
5. Rozwiąż nierówność: (
√7−x)*(
√7+x)≤5−(
√7+x)
2
6. Na rysunku przedstawiono wykres funkcji y=f(x).
a) Odczytaj z wykresu przedziały monotoniczności funkcji f.
b) Dla jakich argumentów wartości funkcji f są nieujemne?
7. Rozwiąż równanie (wynik zapisz w najprostszej postaci)
√6z−
√3=
√12−
√3z
29 mar 16:11
wredulus_pospolitus:
Michu −−− nic z tego sam nie potrafisz zrobić? Jak duże braki w teorii masz?
29 mar 17:37
Michu: Duze mam braki, niestety nie potrafie..
29 mar 17:58
wredulus_pospolitus:
to niestety −−− musisz siąść samodzielnie i najpierw nadrobić braki w podstawach (w teorii) i
dopiero wtedy przyjśc tutaj
Nawet jeżeli ktoś Ci da gotowca ... to nic na tym nie zyskasz, bo już analogicznego zadania nie
zrobisz.
Na dobrą sprawę by trzeba było z Tobą siąść, parę godzin korepetycji. O ile braki nie są
poważniejsze.
29 mar 18:27
Michu: Pomoz, prosze Cie
29 mar 19:28
ite:
Wiele organizacji prowadzi bezpłatne korepetycje z matematyki − zarówno online jak i
stacjonarnie. Poszukaj w googlach, jeśli zależy Ci na nauczeniu się, to znajdziesz pomoc.
29 mar 20:18
Mila:
1)
a) mianownik różny od zera:
5x−2≠0⇔5x≠2 /:5
b) Mianownik różny od zera i liczba pod pierwiastkiem nieujemna czyli
3−2x>0 rozwiąż i napisz odpowiedź
Jeśli zaczniesz pracować, to będę dawać wskazówki.
29 mar 20:23
janek191:

z.2
np.
y = a x + b
f(−4) = 3 więc 3 = − 4 a + b ⇒ b = 3 + 4 a
f(7) = −2 więc −2 = 7 a + b
zatem mamy
−2 = 7 a + ( 3 + 4 a)
−2 = 11 a + 3
−2 − 3 = 11 a
11 a = − 5
| | −5 | | −5 | | 20 | | 33 | | 20 | |
a = |
| więc b = 3 + 4*( |
| ) = 3 − |
| = |
| − |
| = |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
Mamy
30 mar 10:34