Hej, czy byłby ktoś w stanie rozwiązać te zadania?
Majka: 1) Oblicz: (2√3−√2)2−(2√2+√3)2
2) Dane są zbiory A=<−5;7), B=(−3;9). Wyznacz zbiory: A ∪ B, A ∩ B, A\B, B\A.
3) Usuń niewymierność z mianownika: √5/6−√11
4)Oblicz. Wynik przedstaw w notacji wykładniczej: 0,00000125*0,00004
29 mar 15:25
janek191:
1)
... = 4*3 − 2*2 √3*√2 + 2 − ( 4*2 + 2*2√2*√3 + 3) =
= 12 − 4√6 + 2 − 8 − 4 √6 − 3 = 6 − 8√6
30 mar 10:44
janek191:
3)
| | √5 | | 6 + √11 | | 6√5 + √55 | |
... = |
| * |
| = |
| = |
| | 6 − √11 | | 6+ √11 | | 62 −(√11)2 | |
| | 6√5 + √55 | | 6√5 + √55 | |
= |
| = |
| |
| | 36 − 11 | | 25 | |
30 mar 10:48
janek191:
4)
= 1,25*10−6 *4*10−5 = 5*10−11
30 mar 10:50