cos10α + cos6α +2cos2α | ||
a) | = 2ctg4α | |
cos4α×sin6α + cos4α×sin2α |
√2 −cosα −sinα | α | π | ||||
b) | = tg( | − | ) | |||
sinα−cosα | 2 | 8 |
x−π | π | |||
f(x) = −2sin2 | + sin(x − | ) +1 | ||
2 | 3 |
2cos(8α)cos(2α)+2cos(2α) | |
= | |
cos(4α)(sin(6α)+sin(2α)) |
2cos(2α)(cos(8α)+1) | |
= | |
cos(4α)(sin(6α)+sin(2α)) |
2cos(2α)(2cos2(4α)) | |
= | |
cos(4α)(sin(6α)+sin(2α)) |
4cos(2α)cos(4α) | |
= | |
2sin(4α)cos(2α) |
2cos(4α) | |
= | |
sin(4α) |
√2−(cosα+sinα) | |
= | |
sinα − cosα |
(cosα+sinα)−√2 | |
cosα − sinα |
| ||||||||||||||||
|
| ||||||||||
|
| ||||||||||
|
| ||||||||||
|
π | ||
1−cos(α− | )= | |
4 |
α | π | α | π | α | π | α | π | |||||||||
cos2( | − | )+sin2( | − | )−cos2( | − | )+sin2( | − | ) | ||||||||
2 | 8 | 2 | 8 | 2 | 8 | 2 | 8 |
π | ||
sin(α− | )= | |
4 |
α | π | α | π | |||||
2sin( | − | )cos( | − | ) | ||||
2 | 8 | 2 | 8 |
π | ||
1−cos(α− | )= | |
4 |
α | π | |||
2sin2( | − | ) | ||
2 | 8 |
π | ||
sin(α− | )= | |
4 |
α | π | α | π | |||||
2sin( | − | )cos( | − | ) | ||||
2 | 8 | 2 | 8 |
| ||||||||||||||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
|
α | π | |||
tg( | − | ) | ||
2 | 8 |
x−π | π | |||
f(x)=−2sin2( | )+sin(x− | )+1 | ||
2 | 3 |
x | π | π | ||||
−2(sin( | − | ))2+sin(x− | )+1 | |||
2 | 2 | 3 |
π | x | π | ||||
−2(−(sin( | − | )))2+sin(x− | )+1 | |||
2 | 2 | 3 |
x | π | |||
−2cos2( | )+sin(x− | )+1 | ||
2 | 3 |
x | π | |||
−(2cos2( | )−1)+sin(x− | ) | ||
2 | 3 |
x | x | x | π | |||||
−(2cos2( | )−cos2( | )−sin2( | ))+sin(x− | ) | ||||
2 | 2 | 2 | 3 |
x | x | π | ||||
−(cos2( | )−sin2( | ))+sin(x− | ) | |||
2 | 2 | 3 |
π | ||
sin(x− | )−cos(x) | |
3 |
π | π | |||
sin(x− | )−sin( | −x) | ||
3 | 2 |
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
2sin( | )cos( | ) | ||||||||||||||||||||||||||||||||
2 | 2 |
|
| ||||||||||||||||||||||||
2sin( | )cos( | ) | |||||||||||||||||||||||
2 | 2 |
| 5π | |||||||||
2cos( | )sin(x− | ) | ||||||||
2 | 12 |
π | 5π | |||
2cos( | )sin(x− | ) | ||
12 | 12 |
π | π | 5π | ||||
2(cos( | − | ))sin(x− | ) | |||
4 | 6 | 12 |
√2 | √3 | √2 | 1 | 5π | ||||||
2( | * | + | * | )sin(x− | ) | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 12 |
√6+√2 | 5π | |||
2( | )sin(x− | ) | ||
4 | 12 |
√6+√2 | 5π | |||
( | )sin(x− | ) | ||
2 | 12 |
5π | ||
−1≤sin(x− | )≤1 | |
12 |
√6+√2 | √6+√2 | 5π | √6+√2 | |||||
− | ≤( | )sin(x− | )≤ | |||||
2 | 2 | 12 | 2 |
α | π | |||
sinα≠cosα i cos ( | − | )≠0 | ||
2 | 8 |
α | 1−cosα | |||
tg | = | |||
2 | sinα |
| |||||||||||
P= | = | ||||||||||
|
| |||||||||||||||||
= | ⇔ | ||||||||||||||||
|
| √2 | ||||||||||||||||||
P= | * | = | |||||||||||||||||
| √2 |
√2−cosα−sinα | ||
= | ||
sinα−cosα |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |