matematykaszkolna.pl
Ruletka Kaja: Ostatnie na dzisiaj z którym mam problem przed kolosem :') Gracz ma 20 zł a na powrót do domu potrzebuje 40. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uda mu się uzbierać te pieniądze jeżeli gra czarne − czerwone po złotówce na ruletce.
  18  
Prawdopodobieństwo wygrania w pojedynczej kolejce to

38  
Klasycznie w tego typu zadaniach na ćwiczeniach dążyliśmy do szeregu geometrycznego a później obliczaliśmy sumę wszystkich wyrazów itd. Natomiast w tym przypadku coś mi się nie klei
  18  
Prawdopodobieństwo, że wygra każdą z 20 kolejek to (

)20
  38  
Może też raz przegrać i 21 razy wygrać. Przegrać, może na 20 sposobów (przegrywa i 21 razy wygrywa lub wygrywa, przegrywa i 20 razy wygrywa, lub wygrywa, wygrywa, przegrywa i 19 razy wygrywa itd...) Czyli:
  18  20 
(

)21*

*20
  38  38 
Może też dwa razy przegrać i 22 razy wygrać.. itd. Natomiast nie chce mi się to tak czy inaczej zbić w szereg geometryczny Jak należy to poprawnie wykonać?
27 mar 18:21
wredulus_pospolitus: 1) Wiemy, że gracz musi zagrać parzysta liczbę razy (i jest to minimum 20 gier) 2) Wiemy, że gracz musi mieć o 20 zwycięstw więcej niż przegranych
 18 20 
nawias
2n+20
nawias
nawias
n
nawias

Pn = (

)n+20*(

)n*
<−−− takie będzie prawdopodobieństwo
 38 38  
wygrania o 20 gier więcej niż przegrać w (2n+20) grach 3) Jednak napotykamy na problem −−− jeżeli gracz w pewnym momencie będzie miał o 20 przegranych więcej niż wygranych ... skończą mu się pieniądze ... związku z tym, dla 2n+20 ≥ 60 musielibyśmy nanieść korektę na w/w wzór Podejrzewam, że (3) jest przemilczana przez piszącego to zadanie (gracz może grać 'na kredyt'), ponieważ to niesamowicie komplikuje sprawę ... a i tak nie masz tutaj szeregu geometrycznego
27 mar 19:38
wredulus_pospolitus: jedyne co można by było jeszcze z tym fantem zrobić (moim zdaniem), to oszacować to prawdopodobieństwo z góry
27 mar 19:48
wredulus_pospolitus: w ten sposób byśmy przeszli do szeregu geometrycznego i mieli oszacowane z góry prawdopodobieństwo
27 mar 19:49