Ciąg geometryczny
Okoń: Ciąg geometryczny (an) składa się z 6 wyrazów. Suma trzech początkowych wyrazów wynosi 14, suma
trzech końcowych wyrazów wynosi −378. Oblicz a5.
27 mar 17:11
wredulus_pospolitus:
a
1 + a
1q + a
1q
2 = 6
q
3(a
1 + a
1q + a
1q
2) = −378 ⇔ q
3*14 = −27 ⇔ q = −3
i juz z górki ... prawda

27 mar 17:14
janek191:
W I wierszu powinno być
a
1 + a
1 q + a
1 q
2 = 14
27 mar 17:36
wredulus_pospolitus:
fakt
27 mar 17:37
Okoń: Skąd to −27 ?
27 mar 19:06
wredulus_pospolitus:
| −378 | |
| = ....  |
| 14 | |
27 mar 19:19
wredulus_pospolitus:
tak miało być
27 mar 19:19
Kubuś: Z tego wynika, że S3 * q3 = S6
Tak działa ciąg geometryczny?
29 mar 21:31
Kubuś: Dobra nieważne, wiem o co chodzi, jest OK
29 mar 21:33