Kapitalizacja
Okoń: Bank oferuje lokaty terminowe odnawialne o oprocentowaniu 2,4% w skali roku.
Kapitalizacja odsetek następuje co kwartał. Ile wyniesie zysk z lokaty po roku, jeżeli wpłacimy
40000 zł?
W obliczeniach uwzględnij podatek od dochodów kapitałowych w wysokości 19%
27 mar 17:08
wredulus_pospolitus:
Problem na czym polega przyszły ekonomisto
27 mar 17:15
Okoń: Mam problem z rozwiązaniem tego zadania
27 mar 17:17
wredulus_pospolitus:
a wzór masz
27 mar 17:32
Okoń: nie
27 mar 17:35
Eta:
2,4% :4=0,6% −− oprocentowanie kwartalne
| | 0,6*0,81 | |
40000( 1+ |
| )4= ........... =40 783,29 zł |
| | 100 | |
zysk z lokaty 783,29 zł
========
27 mar 17:35
27 mar 17:38
wredulus_pospolitus:
to jak Ty wzorów nie znasz ... to z czym Ty startujesz

Do książek wracać

Opanować podstawy (czyli wzory i braki z poprzednich lat edukacji)
27 mar 17:38