Prawdopodobienstwo
Kaja: Adam, Barnaba i Czesław strzelają do tarczy, prawdopodobieństwo trafienia wynosi "p".
Oblicz prawdopodobieństwo że Czesław trafił jeśli wiadomo że dwóch trafiło.
Jak należy rozwiązac to zadanie?
27 mar 15:20
wredulus_pospolitus:
Cz −−− zdarzenie polegające na tym, że Czesław trafi
P(Cz) = p kooooniec
dlaczego? Ponieważ strzelanie do tarczy przez kolejne osoby to ZDARZENIA NIEZALEŻNE ... to czy
ktoś wcześniej trafił czy nie, nie ma żadnego wpływu na to jaką Ty masz szansę na trafienie
27 mar 16:16
kaja: Hmm, w sumie ciekawe.
Zmyliło mnie to, bo na forum matematyka.pl rozwiązywali to zadanie z prawdopodobieństwa
warunkowego, no cóż dziękuję bardzo
27 mar 16:24
wredulus_pospolitus:
bo oczywiście ... można to rozwiązać jako prawdopodobieństwo warunkowe, to tak samo jakbyśmy
mieli:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że jak rzucę monetą to wypadnie reszka, jeżeli wiemy, że za 5
minut w Nowym Yorku rozpocznie się przecena na torebki Gucci u pasera kręcącym się na rogu
ulicy 22 i 31 ?
Odpowiedź: Dokładnie takie samo, jakbyśmy nie wiedzieli o tej planowanej promocji torebek, bo
to ni cholerę nie zmienia nam sytuacji
27 mar 16:45
wredulus_pospolitus:
@Kaja to jako dokładkę:
W pudełku mamy 10 losów z czego 2 wygrywające. Osoby losują kolejno po jednym losie:
1) i nie pokazują innym co wylosowali
2) i pokazują co wylosowali w momencie wyciągnięcia losu.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gdy przyjdzie kolej na ósmą osobę, to wyciągnie wygrywający
los?
27 mar 16:49
kaja: Okej teraz rozumiem hah
W pierwszym przypadku prawdopodobieństwo jest takie same.
A w drugim przypadku zależy od tego co inni wylosowali.
Dziękuję
27 mar 17:14
Kaja: Chwila, jednak nie
27 mar 17:24
ite:
Skoro Adam, Barnaba i Czesław trafiają z jednakowym prawdopodobieństwem i mamy pewność, że
| | 2 | |
dwóch z nich trafiło do celu, to p−stwo, że jednym z nich był Czesław nie wynosi |
| ? |
| | 3 | |
27 mar 17:29
wredulus_pospolitus:
hola hola ... w (2) wiemy, ze pokazują ... ale nie wiesz co pokazali

więc musisz spojrzeć
na wszystkie możliwości:
a) dwa wygrywające już wylosowane
b) jeden wygrywający wylosowany
c) zero wygrywających wylosowanych
i mamy:
P = 0*P(a) + 1/3 * P(b) + 2/3 * P(c) =
| | | | | |
= 0 + |
| + |
| = |
| | 3*10*9*8*7*6*5*4 | | 3*10*9*8*7*6*5*4 | |
| | | | | |
= |
| = |
| = |
| | 3*10*9*8*7*6*5*4 | | 10*9*8 | |
| | 2*8*9 | | 2 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*8 | | 10 | | 5 | |
... tak więc ... w obu podpunktach wychodzi tyle samo

Dlaczego ... bo NIE WIEMY, co dokładnie poprzednicy wylosowali (mimo, że mają to pokazywać, to
na tym się kończy nasza informacja)
27 mar 17:29
Kaja: Nie za bardzo rozumiem.
W drugim przypadku możemy obliczyć prawdopodobieństwo precyzyjniej, Jeżeli wiemy że
7 pierwszych osób nie wylosowało wygrywającego losu to prawdopodobieństwo wygrania
przez ósmą osobę jest równe 2/3
Natomiast w pierwszym przypadku nie mozemy tak zrobic
27 mar 17:30
wredulus_pospolitus:
@ite −−− ke?
Mamy pewność, że dwie pierwsze osoby trafiły ... i pytanie brzmi, jaka jest szansa że i trzecia
trafi
27 mar 17:30
Kaja: Powyższa wiadomosc zostala napisana przed twoją więc odwołuje ją haha
27 mar 17:31
Kaja: @wreduluspospolitus
Tylko w tym zadaniu nie ma nic o kolejności, nie ma powiedziane, że dwóch pierwszych trafiło,
tylko
ogólnie dwóch.
27 mar 17:33
wredulus_pospolitus:
A faktycznie (do oryginalnego zadania) −−− w treści zadania masz, że dwie osoby trafiły.
Czyli że dwie na trzy osoby trafiły (dokładnie dwie osoby) ... a ja to odczytałem jako: dwie
wcześniejsze trafiły
A to już zmienia postać rzeczy
27 mar 17:34
ite:
wredulus inaczej rozumiemy stwierdzenie: "prawdopodobieństwo że Czesław trafił, jeśli
wiadomo że dwóch trafiło"
− wg Cb autor zadania pyta, czy Czesław strzelający jako trzeci też trafi
− ja to odczytuję jako pytanie, czy wśród dwóch celnych strzałów był ten oddany przez Czesława
27 mar 17:35
wredulus_pospolitus:
Bo w tym momencie ... tak naprawdę nieistotne jest jaka jest szansa trafienia do celu, ważne
jest to:
Mamy trzech kolesi, z których wybierzemy (losowo) dwóch 'szczęśliwych'.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że Czesław będzie jednym z tych szczęśliwców
27 mar 17:36
Kaja: @ite
Właśnie chodziło o tą opcję bez kolejności
27 mar 17:36
wredulus_pospolitus:
@ite −−− i dlatego wkurzają mnie nieprecyzyjne treści
27 mar 17:37
Kaja: @reduluspospolitus
Czyli omega wynosi 3 po 2 czyli 3
A mamy dwie sytuacje sprzyjające czyli odpowiedź to 2/3 ?
27 mar 17:39
ite:
Czesław trafił, więc raczej nie chodzi o to, czy jeszcze trafi
27 mar 17:39
wredulus_pospolitus:
da
27 mar 17:39
ite: и мы согласны : )
27 mar 17:44
Kaja: Dziękuję bardzo
27 mar 17:47