Rozwiąż równanie trygonometryczne
milosz: Rozwiąż równanie 2cosx2=sinx−1
Możecie napisać jakiego wzoru użyć aby doprowadzić to do jednej funkcji?
27 mar 12:41
milosz: Już sobie poradziłem. Zrobiłem jedynką trygonometryczną. cos2x = 1 − sin2x −−−−> 2 (1 − sin2x)
27 mar 12:45
wredulus_pospolitus:
supcio
27 mar 13:07
milosz: Nie wiem czy mogę tu zapytać ale nie chcę zakładać nowego zadania.
Mam równanie: sin2x + cosx = 2sinx + 1
i zrobiłem z funkcji podwojonego kąta:
2sinxcosx + cosx = 2sinx +1
i teraz pytanie co dalej mam zrobić?
27 mar 13:12
wredulus_pospolitus:
2sinx na lewo i przed nawias z 2sinx
1 na lewo i 'łączysz' z cosx w nawias
widzisz grupowanie
27 mar 13:34
wredulus_pospolitus:
"przed nawias z 2sinx
cosx" miało być
27 mar 13:35
milosz: jak przeniosę to wyjdzie mi
2sinxcosx + cosx − 2sinx − 1 = 0
i z tego mam zrobić grupowanie?
27 mar 13:53
chichi:
2sin(x)cos(x) + cos(x) − 2sin(x) − 1 = 0
cos(x)[2sin(x) + 1] − [2sin(x) + 1] = 0
27 mar 13:59
chichi:
No i wyłącz teraz nawias przed nawias
27 mar 13:59
wredulus_pospolitus:
albo tak jak ja to widziałem:
2sixcosx + cosx − 2sinx − 1 = 0
2sinx(cosx − 1) + (cosx − 1) = 0
(2sinx+1)(cosx−1) = 0
na jedno oczywiście wychodzi
27 mar 14:00