Dwa sztywne izolowane zbiorniki, połączone są sztywną rurką z zaworem
Alek: Dwa sztywne izolowane zbiorniki, każdy o pojemności 0.13 dm3 połączone są sztywną rurką z
zaworem. Początkowo zawór miedzy zbiornikami jest zamknięty, a parametry w zbiornikach:
Zbiornik A: p=100bar, T=300K, Zbiornik B: p=200bar, T=273K. Gaz w obydwu zbiornikach to
jednoatomowy argon (R=208.1 J/kgK, kappa=5/3). Obliczyć ciśnienie i temperaturę w układzie po
otwarciu zaworu i odczekaniu do ustalenia się stanu równowagi. Założyć Q stracone = 0.)
Sorki że może nie w temacie matematyki, ale potrzebuję tego na jutro, to może jakaś dobra
duszyczka się znajdzie co ogarnia fizykę
27 mar 00:55
wredulus_pospolitus:
To się studencie szybko obudziłeś ... nie da się ukryć.
Podaj chociaż wzory −−− miałem to jakieś 2 lata temu i już nie pamiętam wzorów.
27 mar 00:59
wredulus_pospolitus:
Na chłopski rozum bym strzelał: 150barów i 282K.
Jednak na dobrą sprawę nie wiem jak się to ma do rzeczywistości (czy temperatura gazu wpływa
także na jego ciśnienie? Innymi słowy −−− czy 10moli gazu w danym pojemniku będzie miało takie
same ciśnienie w temperaturze 273K co w temperaturze 300K?)
27 mar 01:06
Alek: No przecieki kolokwialne są całkiem szybkie

Wzory no to głównie I Zas Termo: zmiana en
wewnętrznej ΔU= Q − L + I (entalpia), no tylko że nie za bardzo wiem kiedy z tej entalpii
korzystać, bo gdyby założyć zbiornik A jako powiedzmy punkt wyjściowy, a przepompować ze
zbiornika B do A całe te powietrze, to entalpie byśmy napisali w formie przekazania energii
gazu, ale my łączymy te zbiorniki przez co wzrasta obj 2 razy.. Z obliczeń mi wychodzi że
ciśnienie to średnia arytmetyczna tych dwóch, i tu moje pytanie np. czy tak zawsze jest że
łącząc dwa identyczne zbiorniki o różnych parametrach w środku, to wyrównane ciśnienie będzie
ich średnią arytmetyczną? (ewentualnie ważoną, gdy jeden ze zbiorników miałby inną objętość?)
27 mar 15:42
wredulus_pospolitus:
Jak już pisałem wcześniej −−− przedmiot miałem parę lat temu, w erze covidowej, kompletnie mi
to nie jest przydatne w życiu zawodowym, więc ... na cholerę nie pamiętam tego, ale ....
tak jak napisałem wcześniej −−− istotna jest jeszcze TEMPERATURA

ciśnienie po połączeniu nie jest zależne (wprost) od ciśnienia początkowego (przed
połączeniem), a ILOŚCI CZĄSTEK jaka będzie po połączeniu oraz temperaturze jaka będzie panować

masz bowiem wzór: "pV = nRT" stosujesz go aby wyznaczyć liczbę moli w obu zbiornikach, i
wytypować ile ich będzie po połączeniu.
Następnie ... wiedząc ile moli ma temperaturę T
1, ile moli ma temperaturę T
2, jesteś w stanie
wyznaczyć jaka będzie temperatura T
3 po połączeniu zbiorników.
mając temperaturę T
3, liczbę moli n
3, możesz wyznaczyć ciśnienie p
3 połączonego zbiornika.
Zauważysz, że będzie się to trochę różnić od tego co napisałem po pierwszej w nocy −−− bo
wtedy (tak jak pisałem w komentarzu) nie uwzględniam jaki wpływ na ciśnienie ma temperatura
(która nie jest jednakowa dla tych dwóch zbiorników).
Przy okazji −−− co studiujesz?
27 mar 16:13
Alek: Ah termodynamika.. Też mam nadzieję że nie będzie przydatne w życiu zawodowym. Kierunek to
lotnictwo i kosmonautyka
27 mar 21:57
daras: wystarczy zastosować prawo Daltona
28 mar 10:40