matematykaszkolna.pl
Dwa sztywne izolowane zbiorniki, połączone są sztywną rurką z zaworem Alek: Dwa sztywne izolowane zbiorniki, każdy o pojemności 0.13 dm3 połączone są sztywną rurką z zaworem. Początkowo zawór miedzy zbiornikami jest zamknięty, a parametry w zbiornikach: Zbiornik A: p=100bar, T=300K, Zbiornik B: p=200bar, T=273K. Gaz w obydwu zbiornikach to jednoatomowy argon (R=208.1 J/kgK, kappa=5/3). Obliczyć ciśnienie i temperaturę w układzie po otwarciu zaworu i odczekaniu do ustalenia się stanu równowagi. Założyć Q stracone = 0.) Sorki że może nie w temacie matematyki, ale potrzebuję tego na jutro, to może jakaś dobra duszyczka się znajdzie co ogarnia fizykę emotka
27 mar 00:55
wredulus_pospolitus: To się studencie szybko obudziłeś ... nie da się ukryć. Podaj chociaż wzory −−− miałem to jakieś 2 lata temu i już nie pamiętam wzorów.
27 mar 00:59
wredulus_pospolitus: Na chłopski rozum bym strzelał: 150barów i 282K. Jednak na dobrą sprawę nie wiem jak się to ma do rzeczywistości (czy temperatura gazu wpływa także na jego ciśnienie? Innymi słowy −−− czy 10moli gazu w danym pojemniku będzie miało takie same ciśnienie w temperaturze 273K co w temperaturze 300K?)
27 mar 01:06
Alek: No przecieki kolokwialne są całkiem szybkie Wzory no to głównie I Zas Termo: zmiana en wewnętrznej ΔU= Q − L + I (entalpia), no tylko że nie za bardzo wiem kiedy z tej entalpii korzystać, bo gdyby założyć zbiornik A jako powiedzmy punkt wyjściowy, a przepompować ze zbiornika B do A całe te powietrze, to entalpie byśmy napisali w formie przekazania energii gazu, ale my łączymy te zbiorniki przez co wzrasta obj 2 razy.. Z obliczeń mi wychodzi że ciśnienie to średnia arytmetyczna tych dwóch, i tu moje pytanie np. czy tak zawsze jest że łącząc dwa identyczne zbiorniki o różnych parametrach w środku, to wyrównane ciśnienie będzie ich średnią arytmetyczną? (ewentualnie ważoną, gdy jeden ze zbiorników miałby inną objętość?)
27 mar 15:42
wredulus_pospolitus: Jak już pisałem wcześniej −−− przedmiot miałem parę lat temu, w erze covidowej, kompletnie mi to nie jest przydatne w życiu zawodowym, więc ... na cholerę nie pamiętam tego, ale .... tak jak napisałem wcześniej −−− istotna jest jeszcze TEMPERATURA ciśnienie po połączeniu nie jest zależne (wprost) od ciśnienia początkowego (przed połączeniem), a ILOŚCI CZĄSTEK jaka będzie po połączeniu oraz temperaturze jaka będzie panować masz bowiem wzór: "pV = nRT" stosujesz go aby wyznaczyć liczbę moli w obu zbiornikach, i wytypować ile ich będzie po połączeniu. Następnie ... wiedząc ile moli ma temperaturę T1, ile moli ma temperaturę T2, jesteś w stanie wyznaczyć jaka będzie temperatura T3 po połączeniu zbiorników. mając temperaturę T3, liczbę moli n3, możesz wyznaczyć ciśnienie p3 połączonego zbiornika. Zauważysz, że będzie się to trochę różnić od tego co napisałem po pierwszej w nocy −−− bo wtedy (tak jak pisałem w komentarzu) nie uwzględniam jaki wpływ na ciśnienie ma temperatura (która nie jest jednakowa dla tych dwóch zbiorników). Przy okazji −−− co studiujesz?
27 mar 16:13
Alek: Ah termodynamika.. Też mam nadzieję że nie będzie przydatne w życiu zawodowym. Kierunek to lotnictwo i kosmonautyka emotka
27 mar 21:57
daras: wystarczy zastosować prawo Daltona
28 mar 10:40