Wykaż, że jeśli
klaklk: Wykaż, że jeśli:
To:
P(A|B) < 0,2
26 mar 13:30
wredulus_pospolitus:
Na pewno tak wygląda treść zadania
26 mar 14:08
Eta:
zamiast P(A|B) −−− tak oznzczamy prawdop. warunkowe
a tak P(A\B) −− prawdop. różnicy zdarzeń A i B
No to pewnie miało być : P(A\ B) ?
to wtedy :
| | 4 | | 3 | | 11 | |
P(A \ B)= P(A)−P(A∩B) = |
| − |
| = |
| < 0,2 |
| | 7 | | 8 | | 56 | |
26 mar 14:39
wredulus_pospolitus:
@Etuś ... jeszcze jedna nierówność wcześniej
26 mar 14:41
Eta:
Nawet porządne przepisanie treści zadania
też jest wielką sztuką
26 mar 14:45
klaklk: Nie, treść zadanie jest przepisana poprawnie, chodzi o prawdopodobieństwo
warunkowe, a nie różnice zdarzeń. Więc nie, przepisanie treści zadanie nie
jest wielką sztuką.
26 mar 18:41
wredulus_pospolitus:
To trudno udowodnić coś co jest wierutną bzdurą. Kontrprzykład:
Mamy zdarzenie jakim jest pojedynczy rzut monetą
A −−− zdarzenie polegające na wypadnięciu orła
B −−− zdarzenie polegające na rzucie monetą
| | 4 | | 4 | |
P(A) = |
| < |
| (spełnione) |
| | 8 | | 7 | |
| | 4 | | 3 | |
P(AnB) = |
| > |
| (spełnione) |
| | 8 | | 8 | |
| | 1/2 | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| = 0.5 > 0.2   |
| | 1 | | 2 | |
KOOOONIEC
26 mar 23:29
wredulus_pospolitus:
Więc jednak się upewnić ... czy aby na pewno to jest prawdopodobieństwo warunkowe ... i
następnym razem −−− więcej pokory
26 mar 23:30