Poproszę o rozwiązanie.
Bartek: 1)Środkowe AD i A1D1 poprowadzone odpowiednio w trójkątach ABC i A1B1C1 mają równe
długości. Wykaż, że jeśli |AB|=|A1B1| oraz |BC|=|B1C1|, to |AC|=|A1C1|.
2)Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba: n(n4−1) jest podzielna przez 12.
3)Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b takich, że ab<0 jest prawdziwa równość
a/b+b/a≥2.
4)Środkowe AD i A1D1 poprowadzone odpowiednio w trójkątach ABC i A1B1C1 mają równe
długości. ∢CAD=∢C1A1D1 oraz ∢ADB=∢A1D1B1, to |AB|=|A1B1|.
24 mar 19:42
Eta:

1/ z cechy (bbb) ΔABD ≡ΔA1B1D1
to |∡ADB|=|∡A1D1B1|=β
więc δ=180
o−β mają równe miary w obydwu trójkątach ADC i A1D1C1
to z cechy (bkb) ΔADC≡ΔA1D1C1 więc |AC|=|A1C1|
c.n.w.
zad3/ analogicznie ............... działaj
zad2/ to nie jest prawdą
bo dla n=2
2(2
4−1)= 2*15=30 −− nie jest podzielne przez 12
może miało być : dla każdej n
nieparzystej
24 mar 20:58
Eta:
zad 4/ analogicznie jak 1/
zad3/
(a−b)
2≥0
a
2+b
2≥2ab / : ab
>0
c.n.w.
24 mar 21:03
Eta senpai: A w zadaniu 2. przypadkiem nie miało być podzielne przez 30?
Naturalnie najciężej jest udowodnic podzielność przez 5 (trzeba podstawić za "n" kolejno 5
liczb od n do n+4)
Pozostałe dzielniki, tj. 3 i 2, uzyskamy łatwiutko po przekształceniu wyrażenia do najprostszej
postaci: (n−1)*n*(n+1)*(n2+1) −−> iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest zawsze podzielny
przez 3; iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych jest zawsze podzielny przez 2.
27 mar 11:03