matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
matematyka Geometria płaska
Tymofij:
1. Oblicz długość boku a oraz promień okręgu opisanego na trójkącie ABC, jeśli: a) a= 45°, B= 120°, b= 6
24 mar 16:24
janek191:
a
6
=
sin 45
o
sin 120
o
24 mar 16:31
O:
17 paź 13:26
Jolanta:
Twierdzenie sinusów
a
b
=
=2R
sin45
o
sin120
o
a*sin120
o
=b*sin45
o
√
2
√
3
sin 45
=
. sin120
o
=sin(180
o
−60
o
)=sin60
o
=
2
2
√
3
√
2
a*
=6*
2
2
2
√
3
*
√
3
*
√
2
*2
a=3
√
2
*
=
=2
√
6
√
3
√
3
2R=2
√
6
R=
√
6
18 paź 00:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick