Dowód funkcje podłoga i sufit
Julekcaesar: Wykazać, że liczb całkowitych w przedziale (a < b ∈ R):
[a, b] jest: podłoga(b) − sufit(a)+1
23 mar 23:55
kerajs:
Rozważ trzy przypadki:
a) końce przedziału są liczbami całkowitymi
b) tylko jeden z końców przedziału jest liczbą całkowitą
c) końce przedziału nie są liczbami całkowitymi
30 mar 12:16
I'm back:
Tworzymy następujący ciąg arytmetyczny:
sufit(a) = c1
podloga(b) = cn
cn = c1 + (n−1)*1 = c1 + n−1
Ile jest elementów tego ciągu od c1 do cn włącznie? Dokładnie n
Zauważmy ze
n = n−1 + 1 = c1 + n−1 − c1 + 1 = cn − c1 + 1
c.n.w.
Jeszcze tylko warto napisać dlaczego c1 jest najmniejsza a cn największą liczbą całkowita
spełniająca warunki zadania (należy do przedziału [a, b]
30 mar 12:24