AD=DE=EF=3FB i DH||EC||FG
Wykaż,że pole FBG jest równe 1/6 pola AHD
Wskazówka:
korzystając z tw. Talesa:
| |DH| | |EC| | |FG| | |||
= | oraz | ||||
| |AD| | |AE| | |FB| |
Z podobieństwa trójkątów...
to
| 16u | 4c | 1 | |||
= | ⇒ u= | w | |||
| 4w | 6c | 6 |
Zauważyłem jedno @Eta my rozwiązujemy zadania, które na samym rysunku mogą pozostawiać
niemało zagadek, @Mila swoimi rozwiązaniami próbuje tworzyć klucze maturalne, natomiast
ja wychodzę z założenia, że jak ktoś zatrzyma się np. przy rozwiązaniu, które teraz wrzuciłaś
"bo coś z niczego pojawiło się na rysunku" jest bardziej "dydaktyczne" aniżeli wklepywanie
gotowego rozwiązania, które ślepo zostanie przepisane w zeszyt. Wiele rozwiązań gotowych tutaj
wklepuję z nudów, ale to są zazwyczaj schematy, a w geometrii trzeba uczyć szukania tych
zależności i nie raz trzeba być gibkim i zrobić niejeden "szpagat" co by się dobrać do
rozwiązania NAJSPRYTNIEJ