Wykonując wskazane podstawienia oblicz całkę;
Fipuś: Wykonując wskazane podstawienia oblicz całkę;
x=3sin(t)
∫03〖x√(9−x2 ) dx〗
23 mar 21:57
chichi:
Gdzie napotykasz problem?
23 mar 22:08
chichi:
A drugie pytanie kto tak studentom utrudnia życie?
23 mar 22:26
FIPUS: Nie potrafię zmienić granic całkowania, bo jak np. mamy całke gdzie korzystamy z podstawienia
x=t−1, to wyznaczamy t, wtedy t=x+1, i za x podstawiamy odpowiednio dolną i górną granicę
calkowania. Ale w tym przypadku nie mam pojęcia jak wyznaczyć t
24 mar 06:40
janek191:
0 = 3 sin t
0 = sin t
t = 0
3 = 3 sin t
1 = sin t
24 mar 06:46
Mariusz:
Chichi no tak tutaj wystarczyłoby podstawić za pierwiastek no ale narzucili
mu z góry podstawienie którego ma użyć
27 mar 11:42
chichi:
Pewnie, że tak dlatego pytam kto im tak życie utrudnia, podstawienie w swoim zamiarze ma
upraszczać liczenie całki
27 mar 14:00