ciag arytmetyczny pomocy
ola: miesieczne zyski pewnej firmy budowlanej od stycznia do czerwca 2009 roku tworzyly ciag
arytmetyczny. zysk firmy w czerwcu stanowił 135 % zysku ze stycznia. Wartosc półrocznego zysku
wynosiła 282 000zł
a) oblicz kwote zysku wypracowanego przezfirme w styczniu i czerwcu
b) podaj kwte miesieecznego wzrostu zysku w tym polroczu
6 mar 12:25
Basia:
a
n zysk w miesiącu n
a
n=a
1+(n−1)*r
a
6=a
1+5r
a
6 = 1,35a
1
stąd
1,35a
1=a
1+5r
0,35a1=r
| | a1+a6 | |
S6= |
| *6 = 3(a1+a6) = 3(a1+a1+5r)=3(2a1+5r) |
| | 2 | |
3(2a1+5r)=282 000
rozwiąż układ czerwonych równań
6 mar 15:54
adam: tam chyba powinno byc 0,35a1=5r
18 gru 23:23