Redukcja wyrażeń
ekwadoor: Czy i jak można zredukować poniższe formuły X:
a) X(p, q, r) = (p ∧ q) ∨ ¬(¬p ⇒ q),
b) X(p, q, r, s) = (q ∧ r ∧ s ∧ ¬q) ∨ (p ∧ ¬q ∧ ¬p) ∨ (r ∧ s) ?
23 mar 19:32
chichi:
Znasz prawa rachunku zdań?
23 mar 19:39
ekwadoor: Właśnie na nie patrze, ale nie mogę tego rozgryźć
23 mar 19:58
ekwadoor:
24 mar 17:58
ite:
b/ jaka jest wartość zdania "jestem rowerzystą i nie jestem rowerzystą"?
zauważ, że w dwóch z trzech członów tej alternatywy występują formuły tego typu
a/ zastosuj najpierw prawo eliminacji implikacji, potem prawo rozdzielności koniunkcji względem
alternatywy
26 mar 18:38
ekwadoor: a) X(p,q,r) = (p∧q) v ¬(p⇒q) = (p∧q) v ¬(pvq) = (p∧q) v(¬p∧¬q) = p⇔q
29 mar 19:00
ekwadoor: b) X(p,q,r,s) = (q⋀r⋀s⋀¬q) v (p⋀¬q⋀¬p) v (r⋀s) = ((q⋀¬q) ⋀ (r⋀s)) v ((p⋀¬p) ⋀¬q) v (r⋀s) =
(0 ⋀ (r⋀s)) v (0⋀¬q) v (r⋀s) = 0 v 0 v (r⋀s) = 0 v (r⋀s)
Czy jest dobrze?
29 mar 19:17
ekwadoor: Zadanie 1. Niech m, n ∈ N. Pokaż, że jeśli m + n ≥ 101, to m ≥ 51 lub n ≥ 51.
Zadanie 2. Pokaż, że jeśli x ∈ R oraz x2 = 3, to x nie jest liczbą wymierną.
Zadanie 3. Pokaż, że ∀n ∈ N n3 + n jest parzysta.
29 mar 19:23
ekwadoor:
30 mar 16:54
ite:
a) zginął znak negacji przy przepisywaniu, wynik dobry
X(p,q,r) ≡ (p∧q) v ¬(¬p⇒q)
b) wynik poprawny
X(p,q,r,s) ≡ 0 v (r∧s) ≡ r∧s
30 mar 18:07
ekwadoor: Rzeczywiście, dzięki!
30 mar 18:19