Znajdź styczne do paraboli przechodzące przez punkt
Kacper: Znajdź styczne do wykresu funkcji f(x) = −x2 − 9, które przechodzą przez punkt A = (4,0).
Nie mam pojęcia od czego tu mogę zacząć
23 mar 19:29
23 mar 19:36
Kacper: Tylko że punkt A nie należy do wykresu funkcji
23 mar 19:39
chichi:
No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
23 mar 19:41
chichi:
Skąd jest to polecenie?
23 mar 19:42
Kacper:

Z rysunku wynika, że będą dwie styczne mam wyznaczyć ich wzory, nadal nie rozumiem w jaki
sposób mogę to zrobić.
Zadanie jest z matury próbnej układanej przez nauczycielkę.
23 mar 19:49
kotek:

B=(−1,−10)
s: y= 2x−8
==========
23 mar 19:54
kotek:
Jest tylko jedna styczna !
23 mar 19:55
Kacper: jak do tego doszedłeś?
23 mar 19:56
kotek:
s: y=a(x−4)
s: y=ax−4a
−x2−9=ax−4a
x2−ax+4a−9=0
Δ =0 ................. i licz dalej....
23 mar 19:56
chichi:
f(x) = −x
2 − 9, k: y = ax + b ∧ A ∊ k ⇒ 0 = 4a + b ⇔ b = −4a, zatem y = ax − 4a
−x
2 − 9 = ax − 4a ⇔ x
2 + ax − 4a + 9 = 0, 1 rozw. wtw. gdy Δ = 0:
a
2 − 4(9 − 4a) = 0 ⇔ a
2 + 16a − 36 = 0 ⇔ (a + 18)(a − 2) = 0 ⇔ a ∊ {−18, 2}
k
1: y = −18x + 72 ∨ k
2: y = 2x − 8
23 mar 20:03
chichi:
@
kotek są dwie takie styczne
23 mar 20:05
Kacper: Dzięki, już wszystko rozumiem.
23 mar 20:05
kotek:
Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak
23 mar 20:06
Mila:

f(x) = −x
2 − 9
1)
s: y=ax+b
A = (4,0)∊s⇔0=4a+b, b=−4a
s: y=ax−4a
2)
równanie:
−x
2−9=ax−4a ma jedno rozwiązanie⇔Δ=0
x
2+ax+9−4a=0
Δ=a
2−4*(9−4a)=0
a
2+16a−36=0
a=2 lub a=−18
s
1: y=2x−8
lub
s
2: y=−18x+72
Możesz znaleźć punkty styczności:
P=(−1,−10), Q=(.,.)
23 mar 20:15
Min. Edukacji: Mila on już wszystko zrozumial😁
I co najważniejsze doszedl do tego sam wiec może zapamięta
Gotowce zwykle wyrzuca sie do kosza i szybko zapomina.
23 mar 20:24
==:
Mila jak to Mila musi pisać po swojemu
23 mar 20:32
Mila:
No i co?
Zaczęłam pisać, to widziałam tylko wpis 19:49.
23 mar 20:59