Trygonometria
Konradoo: Wiedząc, że α jest rozwarty i sinα 1213. Oblicz tgα.
a2+ 132= 122
a2+ 169− 144
a2= 25
a=5
tg= 513
Proszę o poprawę jeśli jest coś źle.
23 mar 13:26
chichi:
| | 12 | |
Trójka pitagorwjska 5−12−13, no ale kąt α jest rozwarty, zatem tan(α) = − |
| |
| | 5 | |
23 mar 13:28
circle:
sin
2α+cos
2α=1 i 90
o<α<180
| | 144 | |
cos2α=1− |
| i cosα<0 |
| | 169 | |
| | 25 | | 5 | |
cos2α= |
| ⇔cosα=− |
| |
| | 169 | | 13 | |
| | sinα | | 12 | | −13 | | 12 | |
tgα= |
| = |
| * |
| =− |
| |
| | cosα | | 13 | | 5 | | 5 | |
23 mar 17:36