matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Rozwiąż równania
Konradoo:
a) x
3
=6x b) x
3
−5x
2
=0
23 mar 12:41
janek191:
a) x
3
− 6 x = 0 x*(x
2
− 6) = 0 x*(x −
√
6
)*( x +
√
6
) = 0 x = 0 lub x =
√
6
lub x = −
√
6
23 mar 12:50
janek191:
x
3
− 5 x
2
= 0 x
2
*( x − 5) = 0 dokończ
23 mar 12:51