Wyrazy ujemne ciągu
Kamila: Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an)? Oblicz pierwszy i ostatni z tych wyrazów:
b) an= n2−10n+16
c) an=(2n−3)(2n−9)
22 mar 22:41
I'm back:
Jaki znowuż OSTATNI wyraz nieskończonego ciągu?
22 mar 22:43
I'm back:
n2−10n+16 < 0
Rozwiazujesz ta nierówność i wypisujesz naturalne liczby spełniające te nierówność. Zliczasz
ile ich jest
22 mar 22:44
Mila:

f(x)=x
2−10x+16 parabola skierowana do góry
x=5− oś symetrii wykresu
Δ=100−64=36
x
1=2 lub x
2=8
f(x)<0 dla 2<x<8
a(n)<0 dla n∊{3,4,5,6,7}
5 wyrazów ma ujemne wartości
a
3 =−5− pierwszy z ujemnych wyrazów
a
7=−5 − ostatni drugie zadanie rozwiąż w podobny sposób
23 mar 17:56