Oblicz n-ty wyraz ciągu arytmetycznego (a n) o różnicy r.
Powirek: Oblicz n−ty wyraz ciągu arytmetycznego (a n) o różnicy r.
a) a2= 3, r=−2, n=15
b) a2= 2, a6= 14, n=20
22 mar 21:52
janek191:
a1 = a2 − r = 3 −(−2) = 5
a15 = a1 + 14 r = 5 + 14*(−2) = 5 − 28 = − 23
22 mar 21:55
janek191:
a6 = a2 + 4r
Oblicz kolejno: r , a1, a20
22 mar 22:00
Powirek: Janek, wyszło mi a1=−1 i r=3, a jak obliczyć a20?
22 mar 22:38
janek191:
a20 = a1 + ( 20 − 1)*r = a1 + 19 r = ...
23 mar 00:10
Eta:
bez wyznaczania a
1
1/ a
15=a
2+13r
a
15= 3−26 = −23
| | a6−a2 | |
2/ a20= a6+14r r= |
| = ...=3 |
| | 6−2 | |
a
20= 14+42=56
23 mar 00:23