Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
milosz: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
22 mar 18:36
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
2) przesuwamy go o 3 jednostki W LEWO i 4 jednostki W DÓŁ otrzymując g(x) = |
| −4 |
| | x+3 | |
3) następnie 'odbijamy' wszystko co jest poniżej osi OX 'do góry' otrzymując h(x) =
| | 2 | |
4) przesuwamy o 2 jednostki w dół otrzymując n(x) = | |
| −4| − 2 |
| | x+3 | |
5) bierzemy linijkę i ustawiamy ją równolegle do osi OX i sprawdzamy ile punktów wspólnych z
wykresem ma ona dla danej wartości 'y'
22 mar 18:53
wredulus_pospolitus:

prezentuję końcowy wykres (czyli n(x) ).
Zwróć uwagę na asymptotę x = −3
22 mar 18:55