dowód geometria
Piotr: Pewien czworokąt ma następujące własności:
− dwa naprzeciwległe boki są sobie równe i równe 2x
− pozostałe dwa maja długość x i 3x.
Ponadto wiemy, że na tym czworokącie opisano okrąg.
Należy wykazać, ze to jest trapez.
22 mar 17:27
wredulus_pospolitus:

skoro na czworokącie opisano okrąg, to znaczy, że suma przeciwległych kątów jest równa 180
o.
Wiedząc to i stosując dwa razy tw. cosinusów, mamy:
(2x)
2 + (3x)
2 − 12x
2*cos
α = (2x)
2 + (x)
2 − 4x
2*cos(180−
α)
8x
2 = 16x
2*cosα −−−> cosα = 1/2 −−−> α = 60
o
analogicznie
(2x)
2 + (3x)
2 − 12x
2*cos
γ = (2x)
2 + (x)
2 − 4x
2*cos(180−
γ)
8x
2 = 16x
2*cosγ −−−> cosγ = 1/2 −−−> γ = 60
o
α = γ −−−> β = δ
mamy trapez
c.n.w.
22 mar 17:47
Piotr: o, proste
dziekuje
22 mar 18:03