Klasy abstrakcji
Kasia: Wyznacz klasy abstrakcji relacji równoważności R określonej w zbiorze liczb rzeczywistych
następująco R={(x,y)∈R×R;x2=y2} . Narysuj wykres tej relacji
22 mar 15:07
ite:
Do klasy abstrakcji liczby x (czyli [x]) będą należeć wszystkie liczby spełniające warunek
x2=y2.
Spróbuj znaleźć wszystkie elementy klasy abstrakcji wyznaczonej np. przez liczbę (−5).
22 mar 15:35
Kasia: Nie bardzo rozumiem o co chodzi, z tymi klasami abstrakcji i jak się je wyznacza
22 mar 16:12
ite:
Do relacji będą należeć pary (−5, −5) oraz (−5,5), ponieważ spełniają
warunek x2=y2. W żadnej innej parze liczba −5 nie będzie poprzednikiem, więc do wyznaczonej
przez nią klasy abstrakcji będą należeć tylko −5 i 5.
22 mar 16:25
Kasia: Ok, ale jak to zapisać?
22 mar 17:00
ite:
[−5] = {−5,5}
[5] = {−5,5}
stąd dodatkowo wniosek, że [5] = [−5]
Spróbuj wyznaczyć klasy abstrakcji dla kilku innych liczb rzeczywistych i wyciągnąć wnioski,
czy jest jakaś reguła obowiązująca dla każdego x∊ℛ .
22 mar 22:40