Dowód
Algorytm: Nierówność między średnimi.
Mam takie zadanie:
Udowodnij, że dla każdego a,b,c,d > 0 prawdziwa jest nierówność a+b+c+d4 ≥ 4√abcd
No i tu stwierdziłem użyć nierówności między średnimi, a mianowićie średnia arytmetyczna i
średnia geometryczna.
I zapisałem to tak:
"Korzystam z tw. o nierówności pomiędzy średnimi, a mianowicie:
średnia arytmetyczna jest zawsze ≥ średniej geometrycznej, ckd"
Czy to można uznać jako dobrą odpowiedź?
21 mar 22:47
wredulus_pospolitus:
ale ... co za dowód?
wykorzystuje jako dowód nierówność którą masz udowodnić

Ty masz udowdonić że ta nierówność pomiędzy średnimi zachodzi
21 mar 22:54
wredulus_pospolitus:
to tak jakby było:
udowodnić że P
□ = a
2
i Twój dowód to by było: "pole kwadratu dane jest wzorem P
□ = a
2. ckd"
To NIE JEST dowód
21 mar 22:56
Mila:
a,b,c,d>0
1)
(
√a−
√b)
2≥0⇔a+b≥2
√a*b
(
√c−
√d)
2≥0⇔c+d≥2
√c*d
==================
==========
2)
| a+b+c+d | | | | √ab+√cd | |
| = |
| ≥ |
| ≥√(√ab)*(√cd)=4√abcd |
| 4 | | 2 | | 2 | |
21 mar 23:47