trygonometria
tryftek: wyrażenie 1−sin2α/1/2tgα gdzie α jest kątem ostrym można zapisac w postaci:
a) sin2α b) sinαcosα c) 1/sinα d) cos4α/sinα
21 mar 18:24
chichi:
| 1 − sin2(α) | | sin(α) | |
| = cos2(α) * 2 |
| = 2sin(α)cos(α) = sin(2α) |
| | cos(α) | |
Przyjmuje taką wersję, bo gdyby ułamek miał być w liczniku, to mianownik to 1 i za bardzo by to
nie miało sensu. Tak czy siak nie widzę poprawnej odp wśród wymienionych
21 mar 18:33
chichi:
Z lewej strony masz
Kliknij po więcej przykładów − tam jest instrukcja jak m.in. zrobić
ułamek, tak na przyszłość gdybyś jeszcze kiedyś korzystał z forum
21 mar 18:35