Wykaż, że prawdziwa jest równość
Aleksandra: 3√(9+√80)+3√(9−√80)=3
21 mar 17:44
chichi:
x =
3√9 + 4√5 +
3√9 − 4√5 | (...)
3
x
3 = 9+4
√5 + 3
3√(9 + 4√5)23√9 − 4√5 + 3
3√(9 + 4√5)3√(9 − 4√5)2 + 9−4
√5
x
3 = 18 + 3
3√9 + 4√53√9 − 4√5(
3√9 + 4√5 +
3√9 − 4√5)
x
3 = 18 + 3x
x
3 − 3x − 18 = 0
(x − 3)(x
2 + 3x + 6) = 0
x = 3 □
21 mar 18:02
Eta:
| | 3+√5 | | 3+√5 | |
9+4√5 = ( |
| )3 i 9−4√3=( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | |
to :
21 mar 20:29
chichi:
Drobny chochlik się wkradł
21 mar 20:33
Eta:
| | 3−√5 | |
Oczywiście w drugim ma być ( |
| )3 |
| | 2 | |
21 mar 20:34
chichi:
To jeszcze jeden jest
21 mar 20:35
Eta:
√5
21 mar 20:36
21 mar 20:38
Aleksandra: Eta skąd te obliczenia?
22 mar 08:53
Aleksandra: chichi skąd przy trójce się bierze x
22 mar 08:54
Aleksandra: oki, juz wiem
22 mar 08:56