matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje wymierne
aaaa:
Oblicz wartośśc funkcji F dla podanego obok argumentu. Wynik przedstaw w postaci a+c{b}, gdzie a,b,c ∊W i c>0.
x+1
a)F(x)=
argument 1−
√
3
x−2
(6−x)(2+x)
b)F(x)=
argument 2−
√
2
(x−1)
2
6 mar 12:12
Edek:
1−
√
3
+1
2−
√
3
√
3
−2
a) F(x) =
=
=
=
1−
√
3
−2
−1−
√
3
1+
√
3
√
3
−2
1−
√
3
√
3
−3−2+2
√
3
=
*
=
=
1+
√
3
1−
√
3
1−3
3
√
3
−5
5
3
√
3
=
=
−
−2
2
2
spróbuj sam z b)
6 mar 13:09
aaaa:
dzieki wielkie
6 mar 14:28