dowód z funkcjami podłoga i sufit
Julekcaesar: Pokazać, że podłoga(x +1/2)
oraz sufit(x−1/2)
są wyrażeniami przybliżającymi dowolną liczbę rzeczywistą x do
jej najbliższej liczby całkowitej. Do czego przybliżają te wyrażenia liczby znajdujące się
dokładnie w
połowie między kolejnymi liczbami całkowitymi?
W drugiej części zadania wyszło mi że podłoga w połowie zaokrągla w górę, a sufit w dół.
Dobrze? Za pierwszą część nie wiem jak się zabrać, to po prostu widać że tak jest i nie wiem
jak tu cokolwiek dowodzić.
21 mar 15:52
I'm back:
x = 7.5
Podloga z 7.5+0.5 = 8
Sufit z 7.5 − 0.5 = 7
21 mar 16:53
Julekcaesar: Czyli dobrze 2 część zrobiłem, ktoś jeszcze by poratował pierwszą?
21 mar 23:18
Julekcaesar: Chyba to da się udowodnić z indukcji, ale nie bardzo wiem jak się w tym przypadku za taki dowód
zabrać
21 mar 23:20
wredulus_pospolitus:
niech x = k + c ; gdzie k∊Z
1) jeżeli c > 0.5 to:
podłoga( x + 0.5) = podłoga(k + c + 0.5) = podłoga (k + 1 + h) = k+1
c+0.5 = 1 + h ; gdzie h ∊ (0,1)
sufit( x − 0.5) = sufit(k + c − 0.5) = sufit (k + h) = k+1
c−0.5 = h ; gdzie h ∊ (0,1)
2) jeżeli c < 0.5 to:
robisz analogicznie
21 mar 23:32
wredulus_pospolitus:
oczywiście ; c ∊ (0.5 ; 1) w pierwszym przypadku a w drugim do (0 ; 0.5)
21 mar 23:33
Julekcaesar: Dzięki, już wszystko rozumiem.
22 mar 00:32