Pole, figura
Sm: Na kole o środku w punkcie S i promieniu r=3 opisano czworokąt BCDE. Oblicz pole zacieniowanej
figury, jeśli |BE|=4,52 |CD|=11,15
Niestety mam problem z narysowaniem tego, ale jest to deltoid z wpisanym okręgiem a
zacieniowane pole jest pomiedzy okręgiem a bokami figury
20 mar 18:06
chichi:
S = pr = 3(4.52 + 11.15) = 47.01
Scień = 47.01 − 9π
20 mar 18:54
Sm: A skąd wziąłeś ten wzór S=pr?
20 mar 19:56
chichi:
Wyprowadziłem sobie, Tobie również polecam to zrobić, robi się to błyskawicznie
20 mar 20:27
20 mar 21:17
Eta:
P=P
ABS+P
BCS+P
CDS+P
DAS
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| r*a+ |
| r*b+ |
| r*c+ |
| r*d = |
| (a+b+c+d)*r |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a+b+c+d= 2p −−obwód czworokąta
P=p*r
=======
20 mar 22:48
Sm: Aa, okej dobra.
Dziękuję
20 mar 23:06