Rozwiąż nierówność
Uzumaki: Jakie są sposoby na rozwiązanie nierównosći wielomianowej?
(2x−3)(x2−9)(x+1) większe lub równe zeru?
Jaki jest najprostsze jebnięcie tego zadanka
Będe mega wdzięczny
20 mar 13:01
Uzumaki: szczególnie zależy mi na rysunku
20 mar 13:11
janek191:
(2 x − 3)*(x2 − 9)*(x + 1) ≥ 0
2*(x − 1,5)*(x +3)*(x −3)*(x + 1) ≥ 0
x = 1,5 lub x = − 3 lub x = 3 lub x = − 1
Dla x = 4 mamy 5*7*5 > 0
Rysujemy "wężyk" i odczytujemy rozwiązanie:
x ∊ ( −∞,− 3> ∪ < −1; 1,5 >∪ <3, +∞)
20 mar 13:13
Eta:
20 mar 13:28
Uzumaki: janek o co kaman z x=4? resztę zrobiłem dobrze
20 mar 13:44
chichi:
Sprawdza czy rysować wężyk od dołu czy od góry, ale generalnie patrzymy na współczynnik stojący
przy x w najwyższej potędze, jeśli jest dodatni to zaczynamy rysować węża od góry, a jak
ujemny to od dołu
20 mar 13:59
janek191:
20 mar 19:30