Proste prostopadłe lub równoległe
133: Dwie proste mają tę własności, że różnica współczynnika kierunkowego i jego odwrotności w
przypadku każdej z tych prostych jest taka sama. Uzasadnij, że te proste są prostopadłe albo
równoległe. Wychodzi na to ze a1−1/a1=a2−1/a2 tylko nie wiem co zrobić dalej.
20 mar 11:41
wredulus_pospolitus:
| | a2−a1 | |
a1a2 = |
| (zakładając a1 ≠ a2, czyli że nie są równoległe) |
| | a1−a2 | |
stąd:
| | 1 | |
a1a2 = −1 −−−> a2 = − |
| dwie różne postacie warunku prostopadłości prostych |
| | a1 | |
20 mar 11:50