Ktoś da radę?
Lilab: Kl 1 LO rozszerzenie, Pomocy ktoś da radę?
Lilab: POMOCY
Funkcje f i g są dane wzorami f(x) = − 0,5x
g(x) ={3x+9 dla <−4; − 2> i 0,5x dla (−2; 2) i 3x−9 dla <2; 4>
Wyznacz najmniejszą liczbę p dla której nierówność f(x) − p ≤ g(x) ≤ f(x) + p
jest spełniona dla każdego elementu z dziedziny funkcji g
Funkcja g(x) to układ trzech warunków.
19 mar 22:12
wredulus_pospolitus:

g(−4) = −3 ; f(−4) = 2
g(−2) = 3 ; f(−2) = 1
g(2) = −3 ; f(2) = −1
g(4) = 3 ; f(4) = −2
największa różnica = |2 − (−3)| = 5
p
min = 5
19 mar 23:42