proszę op rozwiązanie
anna: oblicz sumę potęg od an do ak jeśli
a =2 n=5 k = 15
19 mar 20:19
ite:
zastosuję oznaczenia takie jak w tablicach maturalnych:
a
1=2
5 ← pierwszy wyraz skończonego ciągu geometrycznego
a
n=2
15 ← ostatni wyraz ciągu
q=2 iloraz ciągu
15−4=n ilość wyrazów tego ciągu
i teraz można zastosować podany w tablicach wzór na sumę skończonego ciągu geometrycznego
19 mar 21:10
Maciess: ∑2i (od 0 do n)=2n+1−1
to będzie jakoś
(216−1 ) − (25−1)=216−25
19 mar 21:30
anna: skąd 15 − 4 = n z jakiego wzoru obliczone
19 mar 22:27
Eta:
ilość wyrazów od 5 do 15 włacznie z 15
n=15−5+1
19 mar 22:42
anna: dziękuję
20 mar 09:05