proszę o rozwiązanie
anna: suma dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n) jest 27 razy
mniejsza od sumy dziewięciu kolejnych wyrazów tego ciągu
Oblicz iloraz ciągu (a
n) jeśli wiadomo że a
1 ≠ 0 i q ≠1
ja to obliczyłam tak
27( a
1 + a
2 + ......+a
9) = (a
11 + a
12+ ....+ a
19)
| | (a11 + a12+ ....+ a19) | |
27 = |
| |
| | ( a1 + a2 + ......+a9) | |
q
10 = 27
wynik to q =
3√3
19 mar 08:40
I'm back:
A od kiedy (3
1/3)
10 = 3
10/3 = 3
3 = 27

Druga sprawa − nie pokazałaś skąd wiesz ze ten ułamek jest równy q
10
Trzecia sprawa nie zrobiłaś 9 kolejny wyrazów − − > powinnaś zacząć od a
10 
Te trzy błędy spowodowały że wynik masz dobry ale samo rozwiązanie jest do wywalenia.
19 mar 09:11
anna: dziękuję już znalazłam błędy a wynik podałam taki jak ma być a mnie po obliczeniach był błędny
19 mar 16:12