równanie różniczkowe
Julekcaesar: Wyznaczyć czynnik całkujący zależny od jednej zmiennej i rozwiązać równanie:
x2+y−x(dy/dx)=0
19 mar 00:49
jc:
0=(x2+y−xy ')/x2 = 1 + y/x2 − y'/x = (x − y/x) '
x − y/x = C
y=x2 − Cx
20 mar 01:03
Mariusz:
μ(x)=e
−ln(x)
| | 1 | |
Czynnikiem całkującym równania jest μ(x)= |
| |
| | x2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jest to niejednorodne równanie liniowe pierwszego rzędu więc można też uzmienniać stałe
(Uzmiennianie stałych można łatwo uogólnić na równania wyższych rzędów
oraz na układy równań)
Leibniz i Bernoulli rozwiązywali takie równania w ten sposób
y=uv
−x(u'v+uv')+uv+x
2=0
−xu'v −xuv' + uv+x
2=0
−xu'v−(xv'−v)u+x
2=0
xv'−v=0
xv'=v
ln|v|=ln|x|
v=x
−x
2u'+x
2=0
−x
2(u'−1)=0
u'−1=0
u'=1
u=x+C
y=uv
y=(x+C)x
25 mar 13:36
Julekcaesar: Dziękuję.
26 mar 21:23