Wyznacz namniejsza i najwieksza wartosc
Monika04: Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f:
f(x) = 4x / 1 + x2 dla x [−3;3]
18 mar 17:29
daras: Z czym masz problem
18 mar 18:04
Monika04: wychodzi mi że są dwa miejsca zerowe dla pochodnej −1/2 oraz 1, co daje wartość najwieksza 2
dla f(1)
oraz f(−1/2) = −8/5 a odpowiedzi w ksiazce sa inne :c
18 mar 18:09
Tadeusz:
sprawdź wyliczenie pochodnej
18 mar 20:20
Mila:
| | 4x | |
f(x)= |
| dla x∊[−3,3] |
| | 1+x2 | |
| | 4*(x2+1)−4x*(2x) | |
f'(x)= |
| |
| | (x2+1)2 | |
f'(x)=0⇔
4x
2+4−8x
2=0
−4x
2+4=0
x
2−1=0
x=1 lub x=−1
Teraz analizuj jak pochodna zmienia znak w tych miejscach zerowych pochodnej
i ustał wartości o które pytają.
18 mar 20:39