nierówności
człowiekniewiadomo: Hej, pomoże ktoś
Zad 1: Rozwiąż nierówność
√(x + 7) − 5 ≤ − |x|
18 mar 14:49
I'm back:
Jakbyśmy chociaż wiedzieli gdzie ten pierwiastek się konczy
18 mar 14:50
człowiekniewiadomo: x + 7 jest pod pierwiastkiem
18 mar 14:50
janek191:
√x + 7 − 5 ≤ − I x I
√x + 7 ≤ 5 − I x I
x + 7 ≥ 0 ⇒ x ≥ − 7
Rozwiąż w przedziałach.
18 mar 15:08
stachu: 1: x∊ (−∞, 0)
√x+ 7 ≤ 5+x | ()2
x + 7 ≤ x2 + 10x + 25
0 ≤ x2 + 9x + 18
x1 = −3
x2 = −6
2: x∊ (0, ∞)
√x+ 7 ≤ 5 − x | ()2
x + 7 ≤ x2 − 10x + 25
0 ≤ x2 − 11x + 18
x1 = 9
x2 = 2
O to chodziło ?
18 mar 16:05
Mila:
√x+7−5≤−|x|
Dr=<−7,∞)
√x+7≤5−|x|
Lewa strona nierówności jest nieujemna
Zatem dla 5−|x|<0 nierówność nie jest spełniona
|x|>5⇔
x<−5 lub x>5 wyłączamy z dziedziny równania
1) x∊<−5,0)
Mamy równanie:
|x|=−x
√x+7≤5+x /2 obie strony są nieujemne
x+7≤(5+x)2⇔ (Rozwiąż )
−3≤x<0
lub
x∊<0,5>
Wtedy mamy nierówność:
p{x+7)≤5−x obie strony nieujemne
x+7≤(5−x)2⇔ (Rozwiąż)
0≤x≤2
Odp:
x∊<3,2>
18 mar 22:05
Eta:

graficznie:
f(x)=
√x+7 g(x)= −|x|+5
Odp: x∊ <−3,2>
=========
18 mar 22:18